V etru
Osrednja poročila na Murskem valu
Domov

Pomurec/ka meseca


Pomurka leta 2016 Mirjana Mulec, Pomurec leta Blaž Šumak

Radio Murski val je ob pomoči časopisa Vestnik že 26. izbiral in izbral Pomurko in Pomurca leta. S pomočjo poslušalcev in bralcev je postala Pomurka leta 2016 Mirjana Mulec iz Gornje Radgone, članica Društva za zaščito živali Pomurja. Pomurec leta 2016 pa je postal Plesalec Blaž Šumak iz Turnišča.

 

Mirjana Mulec je zelo srčna, vedno pripravljena pomagati vsem, tako ljudem kot živalim. Pomagala je rešiti rejne živali in pomaga pri njihovi oskrbi, predvsem pa ves čas način opozarja na nemočne živali, ki so pogosto zlorabljene in prezrte. Je tudi članica Fridine kuhinje, kjer predstavljajo jedi brez živalskih sestavin, znana je pa tudi po svojem poznavanju zdravilnih rastlin.

Plesalec Blaž Šumak iz Turnišča je diplomant predšolske vzgoje in izkušen plesalec, s svojo soplesalko Matejko Koštric, ki je na vozičku, pripravlja povsem svojstvene plesne koreografije, pri katerih invalidski voziček ni ovira. Blaž je 12 let treniral latinsko-ameriške plese, pred tremi leti pa začel sodelovati z Matejko. Veliko nastopata, izdala sta videoposnetek spleta prekmurskih folklornih plesov, prihodnje leto načrtujejo posneti in objaviti še tri videoposnetke.

Na drugo mesto sta se uvrstila vodja Kulturnega in izobraževalnega društva Kelih iz Križevec pri Ljutomeru Tjaša Kos in obrtnik leta po izboru Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek, na tretje pa Erika Časar iz Križevec, prejemnica več priznanj za svoje delo, ki je življenje posvetila zdravstveni pomoči in negi soljudi ter Matjaž Jureš iz Križevec pri Ljutomeru, prejemnik priznanja za posebne dosežke na natečaju Prostovoljec leta Mladinskega sveta Slovenije.

 

V finalnem glasovanju, ki je potekalo od 19. do 29. decembra so poslušalci in bralci izbirali med 12 kandidatkami in prav toliko kandidati: letošnjimi mesečnimi zmagovalkami in zmagovalci. Svoje glasove so lahko oddali prek radijskega telefonskega glasovanja, ki je potekalo dvakrat dnevno po deset minut, z originalnimi glasovnicami iz Vestnika in z SMS-sporočili. Poslušalci Murskega vala so oddali 518 glasov, bralci Vestnika 167 originalnih glasovnic iz Vestnika – v tem delu glasovanja so morali svoj glas oddati tako za kandidatko kot kandidata. Poleg tega je za kandidatke za Pomurko leta prispelo 1543 glasov, za kandidate za Pomurca leta pa 2392 sms-sporočil.