Domov

Pomurec/ka meseca


POMUREC/POMURKA MESECA JULIJA

Pomurec/pomurka meseca julija je šesti letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste junija zaupali največ glasov Metki Fujs, dolgoletni direktorici Pomurskega muzeja, ki je prejela Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo, in Bojanu Madjarju, sodelavcu Pomurskih lekarn, ki je med letošnjimi nagrajenci Slovenskega farmacevtskega društva.

Tudi letos imamo 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekaj nekoliko drugače, in sicer radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929, ni pa več mogoče glasovati z glasovnicami. SMS glasove lahko v tokratnem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 25. julija  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca julija.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Pavla Brunec, ki je ustanoviteljica in predsednica Upokojenskega pevskega zbora Stari Kovači, ki ga sestavljajo izključno nekdanji pevci Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača. Pavla Brunec je v omenjenem zboru pela od leta 1967. Upokojenski pevski zbor Stari Kovači je letos praznoval svojo petletnico delovanja in se prvič predstavil na samostojnem koncertu. Sodeluje tudi na revijah pevskih zborov in drugih prireditvah. Pevci najraje pojejo slovenske ljudske pesmi.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Angela Marton, dobitnica letošnjega priznanja najzaslužnejšim prostovoljcem, ki ga podeljuje Slovenska filantropija. Angela  Marton je dobila priznanje za dolgoletno prostovoljsko delo in spodbujanje solidarnosti. Martonova je bila 40 let zaposlena na Zavodu za  zaposlovanje, kjer je spodbujala k prostovoljstvu ne le sodelavce, temveč tudi vse, ki so potrkali na njena vrata.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Tomaž Kuhar, glasbeni pedagog v pokoju, zborom pa dirigira že pol stoletja in je najstarejši aktivni zborovodja na našem območju. 19 let  je bil zborovodja Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača, 31 let zbora Radenske iz Radenec, potem Moškega zbora Ljutomer in drugih. Zdaj vodi Mešani komorni zbor porabskih Slovencev Monošter in   Upokojenski pevski zbor Stari Kovači. Piše tudi priredbe prekmurskih pesmi za mešani zbor, odlikuje pa ga izjemen občutek za zborovski zvok. Njegovo življenjsko vodilo je: Starost ne varuje pred pesmijo, ampak pesem varuje pred starostjo.

SMS – sporočilo: RMV3

 

Jože Rituper iz Pečarovec, vodja pohodov po Goričkem, ki so del izkaznice pohodnika / pohodnice po Goričkem Goričkega drüjštva za lepše vütro. V društvu letos zaznamujejo 10-letnico organiziranih pohodov po Goričkem. V tem času so številni pohodniki od blizu in daleč v prijetnem druženju  spoznali Goričko pokrajino in njene ljudi, kulturne in naravne znamenitosti. Da je vse to potekalo v zadovoljstvo pohodnikov in organizatorjev  neumorno skrbi Jože Rituper.

SMS – sporočilo: RMV4

POMUREC/POMURKA MESECA JUNIJA

Pred nami je peti letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Maja ste zaupali največ glasov Andreji Rojko Dajč iz Sotine, ki je finalistka izbora podjetnice leta – 500 podjetnic 2019, in Dejanu Žabotu iz Gornje Bistrice, policistu, ki je na nogometni tekmi z oživljanjem rešil življenje starejšemu moškemu iz okolice Kobilja.

Tudi junija lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekajo nekoliko drugače.

Svoj glas lahko oddate prek sms – sporočil na številko 2929. SMS glasove lahko oddate do četrtka, 27. junija  do polnoči.

Naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca junija.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Metka Fujs, dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja, ki je prejela Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Nagrado je prejela za dolgoletno uspešno, vestno in aktivno opravljanje poslanstva zgodovinarke, muzejske svetnice, direktorice in članice državnih ter mednarodnih društev in komisij.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Jožica Maučec Zakotnik, prejemnica državnega odlikovanja za izjemno delo v zdravstvu. Odlikovanje je prejela zaradi izjemnih zaslug pri vzpostavitvi in vodenju Programa Svit – državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki letos obeležuje 10-letnico delovanja.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Bojan Madjar, sodelavec Pomurskih lekarn, ki je med letošnjimi nagrajenci Slovenskega farmacevtskega društva. Gre za najvišje društveno priznanje za izjemne zasluge pri razvoju farmacevtske stroke in predstavlja pomemben prispevek h gospodarskemu ter družbenemu razvoju.

SMS – sporočilo: RMV3

Jože Hirnök, dolgoletni predsednik civilne organizacije Zveze Slovencev na Madžarskem. Organizacijo, ki je nastala na njegovo pobudo, je vodil 29 let, v tem času pa se je slovenska skupnost v Porabju ne samo ohranila, temveč se lahko pohvali z veliko dosežki na kulturnem, šolskem in družbenem področju. Slovence v Porabju pa je Hirnök zmeraj povezoval tudi z matično domovino.

SMS – sporočilo: RMV4

Poslušalke in poslušalci, pred nami je četrti letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste aprila zaupali največ glasov perspektivni mladi raziskovalki Barbari Petovar iz Gornje Radgone, štipendistki Slovenske nacionalne komisije za Unesco in podjetja L’Oréal, in Rudolfu Horvatu, direktorju Saubermacher Slovenija iz Murske Sobote, prejemniku tako imenovanega gospodarskega oskarja, nagrade, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

Tudi letos imamo 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekaj nekoliko drugače, in sicer radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929, ni pa več mogoče glasovati z glasovnicami. SMS glasove lahko v drugem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 30. maja  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca maja.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Andreja Rojko Dajč iz Sotine, ki je finalistka izbora podjetnice leta – 500 podjetnic 2019. Je lastnica podjetja Dajč produkt  ter hkrati nosilka obrti, ki jo je prevzela po očetu. Kot pravi, je včasih delavka na žagi, v oljarni, voznica viličarja ali preprosto čistilka. Je mama dveh sinov, žena in gospodinja.  Po izboru 500 podjetnic je bila letošnja finalistka.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Nika Škof iz Gornje Radgone, soustanoviteljica in v.d. direktorice Zavoda Rastišče – poligon za zelene ideje. Pod njenim vodstvo zavod širi ideje trajnostnega razvoja, ozavešča o alternativnih življenjskih praksah in skuša spreminjati navade ljudi. Organizirali so že več izmenjevalnic rabljenih oblačil, obutve in opreme ter tudi knjig, delavnice okolju prijaznega zavijanja daril in izdelovanja pustnih mask, naravnih čistil in hotelov za žuželke, trenutno pa izvajajo še projekt recikel – v katerem zbirajo stara kolesa, ki jih bodo obnovili in jih nato izposojali.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Jurica Ferenčina, specialist družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ljutomer, ki je po izboru bralcev revije Viva postal Moj družinski zdravnik 2019. Predan svojemu delu je naslov podelil vsem svojim kolegom zdravnikom, ki v času neurejenih razmer v primarnem zdravstvu delajo prek svojih zmogljivosti, je dejal ob prejemu laskavega naslova.

SMS – sporočilo: RMV3

Dejan Žabot iz Gornje Bistrice, policist iz enote vodnikov službenih psov PU Murska Sobota v Murskih Petrovcih, ki je na nogometni tekmi z oživljanjem rešil življenje starejšemu moškemu iz okolice Kobilja. S pravilno uporabo defibrilatorja je pridobil dragoceni čas do prihoda reševalcev.

SMS – sporočilo: RMV4

Poslušalke in poslušalci, začenjamo tretji letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste februarja zaupali največ glasov Daši Štesl, prekmurski doktorski študentki matematike, ki je pred kratkim prejela rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru kot najboljša študentka generacije, in Petru Juteršniku, ki je na 54. podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport za leto 2018 prejel Bloudkovo plaketo.

Tudi letos bomo imeli 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekaj nekoliko drugače, in sicer radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929, ni pa več mogoče glasovati z glasovnicami. SMS glasove lahko v drugem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 25. aprila  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca aprila.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Barbara Petovar iz Gornje Radgone, ki sta ji Slovenska nacionalna komisija za Unesco in podjetje L’Oréal Adria na mednarodni dan žensk v okviru programa Za ženske v znanosti podelila štipendijo kot perspektivni mladi raziskovalki. Analizna kemičarka Barbara Petovar se ukvarja s preučevanjem metode za analizo težkih kovin v sledovih.

SMS – sporočilo: RMV1

Katja Ferenc, flavtistka iz Lendave, ki je finalistka nacionalnega dobrodelnega razpisa Mladi upi 2018. V zadnjem letu je za svoje glasbeno ustvarjanje prejela več priznanih nagrad, med drugim tudi Škerjančevo nagrado najboljšim mladim glasbenikom generacije v letu 2018. Kot so zapisali v obrazložitvi nominacije, je flavta Katjina zvesta sopotnica že več kot desetletje. Glasbi je močno predana, vsakodnevni napredek pa pripisuje svoji vztrajnosti, perfekcionizmu in ljubezni do glasbe.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Slavko Makovec, Ljutomerčan, ki je na  6. Kasaški akademiji v Ljubljani prejel  plaketo za življenjsko delo. Slavko Makovec je v kasaški šport vpet od leta 1991. Kot voznik in rejec je prejemnik številnih državnih naslovov ter zmag na domačih in tujih hipodromih.

SMS – sporočilo: RMV3

Rudolf Horvat, direktor Saubermacher Slovenija iz Murske Sobote, prejemnik tako imenovanega gospodarskega oskarja, nagrade, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Kot so zapisali v utemeljitvi, Rudolf Horvat vodi podjetje Saubermacher Slovenija od oblikovanja družbe leta 2007. Z inovativnostjo, odgovornostjo, strokovnostjo in vizionarstvom je prispeval k uspešnosti in ugledu ne le podjetja, temveč tudi celotne komunalne dejavnosti v Sloveniji.

SMS – sporočilo: RMV4

POMUREC/POMURKA MESECA

Začenjamo drugi letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste februarja zaupali največ glasov Tatjani Puc Kous, zdravnici iz Murske Sobote, ki z donacijami Slovenski znanstveni fundaciji spodbuja znanstveno dejavnost, in prof. dr. Mitju Slavincu, pomurskemu akademiku, ki je eden največjih promotorjev znanja in raziskovanja v Pomurju.

Tudi letos bomo imeli 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekaj nekoliko drugače, in sicer radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929, ni pa več mogoče glasovati z glasovnicami. SMS glasove lahko v drugem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 28. marca  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca marca.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Daša Štesl, prekmurska doktorska študentka matematike, ki je pred kratkim prejela rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru kot najboljša študentka generacije. Tema njenega doktorskega študija je Teorija iger.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Monika Horvat iz Čentibe, prejemnica Prešernove nagrade Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani za magistrsko delo. Po besedah nagrajenke je z nalogo in poskusi odprla pot nadaljnjim raziskavam. Monika Horvat je bila prva v svoji generaciji, ki je končala magistrski študij, trenutno je zaposlena na Fakulteti in opravlja doktorski študij. Svoje znanje pa že prenaša na mlade.

SMS – sporočilo: RMV2

 

Kandidata za Pomurca meseca:

Janko Kodila, lastnik šunkarne Kodila, ki je prejel priznanje za najboljšega podjetnika v kmetijstvu na natečaju Agrobiznis. Priznanje je prejel za razvoj kulinarične blagovne znamke Diši po Prekmurju. Natečaj Agrobiznis je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe.

SMS – sporočilo: RMV3

Peter Juteršnik, ki je na 54. podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport za leto 2018 prejel Bloudkovo plaketo. Juteršnik je eden izmed tistih, ki so veliko prispevali k razvoju slovenskega športa, v Pomurju pa je bistveno prispeval na področju košarke.

SMS – sporočilo: RMV4