Domov

Pomurec/ka leta 2019


IZBIRAMO POMURKO IN POMURCA LETA

Zaključil se je zadnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019. Pretekli mesec ste največ glasov namenili Nataši Matjašec Rošker, igralki Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je prejela nagrado za najboljšo igralko 34. Gavellinih večerov, in direktorju družbe Virs iz  Lendave Renatu Pahorju in prokuristu podjetja Alešu Puklavcu. Podjetje Virs je zaslužno, da smo v regijo dobili  prvo Zlato gazelo.

Ker je bil to zadnji mesečni izbor v tem letu, decembra izbiramo Pomurko in Pomurca leta.

Kandidatke za Pomurko leta, ki so v mesečnih izborih dobile največ glasov, so:

Tatjana Puc Kous, zdravnica iz Murske Sobote, ki je z željo, da spodbuja znanost, donatorka Slovenske znanstvene fundacije, ki skrbi za pospeševanje in promocijo znanosti. Za svoj prispevek je letos prejela priznanje, saj s svojo donacijo omogoča izvajanje poslanstva Slovenske znanstvene Fundacije.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Daša Štesl, prekmurska doktorska študentka matematike, ki je prejela rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru kot najboljša študentka generacije. Tema njenega doktorskega študija je Teorija iger.

SMS – sporočilo: RMV2

 

Barbara Petovar iz Gornje Radgone, ki sta ji Slovenska nacionalna komisija za Unesco in podjetje L’Oréal Adria na mednarodni dan žensk v okviru programa Za ženske v znanosti podelila štipendijo kot perspektivni mladi raziskovalki.

SMS – sporočilo: RMV3

 

Andreja Rojko Dajč iz Sotine, ki je finalistka izbora podjetnice leta – 500 podjetnic 2019. Je lastnica podjetja Dajč produkt  ter hkrati nosilka obrti, ki jo je prevzela po očetu. Po izboru 500 podjetnic je bila letošnja finalistka.

SMS – sporočilo: RMV4

 

Metka Fujs, direktorica Pomurskega muzeja, ki je prejela Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Nagrado je prejela za dolgoletno uspešno, vestno in aktivno opravljanje poslanstva zgodovinarke, muzejske svetnice, direktorice in članice državnih ter mednarodnih društev in komisij.

SMS – sporočilo: RMV5

 

Angela Marton, dobitnica letošnjega priznanja najzaslužnejšim prostovoljcem, ki ga podeljuje Slovenska filantropija. Angela  Marton je dobila priznanje za dolgoletno prostovoljsko delo in spodbujanje solidarnosti. Martonova je bila 40 let zaposlena na Zavodu za  zaposlovanje, kjer je spodbujala k prostovoljstvu ne le sodelavce, temveč tudi vse, ki so potrkali na njena vrata.

SMS – sporočilo: RMV6

 

Renata Vogrinčič iz Mlajtinec, ki je z možem Brankom z oživljanjem rešila življenje Suzani Zadravec. V ključnem trenutku, ko je na njihovo dvorišče zavil avto in je soprog Zadravčeve, ki je utrpela srčni infarkt, prosil za pomoč, je Vogrinčičeva odreagirala in ženski masirala srce, mož Branko pa ji je nudil umetno dihanje, s čimer sta ji rešila življenje.

SMS – sporočilo: RMV7

 

Simona Kaučič, ravnateljica zavoda Vrtci občine Moravske Toplice, ki je prejela nagrado Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije. Kot so zapisali v obrazložitvi, je pod njenim vodstvom zavod doživel množico korenitih sprememb, tako na organizacijskem kot na strokovnem področju.

SMS – sporočilo: RMV8

 

 

 

Mateja Godec, profesorica kemije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, ki je za svoje mentorsko delo s strani Farmacevtske družbe Krka prejela posebno plaketo za dolgoletno prizadevno spodbujanje in uspešno mentorstvo dijakov pri raziskovalnem delu.

SMS – sporočilo: RMV9

 

Nataša Matjašec Rošker, igralka Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je prejela nagrado za najboljšo igralko 34. Gavellinih večerov. Žirija je presodila, da igralka mariborskega teatra svoj lik “igra z vzvišeno avtoriteto brezkompromisne igralske veščine”.

SMS – sporočilo: RMV10

 

Kandidati za Pomurca leta, ki so v mesečnih izborih dobili največ glasov:

 

prof. dr. Mitja Slavinec, pomurski akademik, ki je eden največjih promotorjev znanja in raziskovanja v Pomurju. Imenovan je bil v Odbor RS za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni dejavnosti in izvoljen v disciplinsko komisijo Olimpijskega komiteja Slovenije.

SMS – sporočilo: RMV11

 

 

Peter Juteršnik, ki je na podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport za leto 2018 prejel Bloudkovo plaketo. Juteršnik je eden izmed tistih, ki so veliko prispevali k razvoju slovenskega športa, v Pomurju pa je bistveno prispeval na področju košarke.

SMS – sporočilo: RMV12

 

Rudolf Horvat, direktor Saubermacher Slovenija iz Murske Sobote, prejemnik tako imenovanega gospodarskega oskarja, nagrade, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Z inovativnostjo, odgovornostjo, strokovnostjo in vizionarstvom je prispeval k uspešnosti in ugledu ne le podjetja, temveč tudi celotne komunalne dejavnosti v Sloveniji.

SMS – sporočilo: RMV13

 

Dejan Žabot, policist iz enote vodnikov službenih psov PU Murska Sobota v Murskih Petrovcih, ki je na nogometni tekmi z oživljanjem rešil življenje starejšemu moškemu iz okolice Kobilja. S pravilno uporabo defibrilatorja je pridobil dragoceni čas do prihoda reševalcev.

SMS – sporočilo: RMV14

 

Bojan Madjar, sodelavec Pomurskih lekarn, ki je med letošnjimi nagrajenci Slovenskega farmacevtskega društva. Gre za najvišje društveno priznanje za izjemne zasluge pri razvoju farmacevtske stroke in predstavlja pomemben prispevek h gospodarskemu ter družbenemu razvoju.

SMS – sporočilo: RMV15

 

Jože Rituper iz Pečarovec, vodja pohodov po Goričkem, ki so del izkaznice pohodnika / pohodnice po Goričkem Goričkega drüjštva za lepše vütro. V društvu letos zaznamujejo 10-letnico organiziranih pohodov po Goričkem. V tem času so številni pohodniki od blizu in daleč v prijetnem druženju  spoznali Goričko pokrajino in njene ljudi, kulturne in naravne znamenitosti.

SMS – sporočilo: RMV16

 

Vladimir Pfeifer, očesni kirurg, ki mu je Kongres ameriškega združenja za kirurgijo podelil nagrado za strokovni film, v katerem je prikazana inovativna minimalna invazivna tehnika implantacije umetne šarenice in umetne leče.

SMS – sporočilo: RMV17

 

Damijan Korpič iz Murske Sobote, pripadnik slovenske vojske in vrhunski jadralni pilot, ki je zasedel tretje mesto na Mednarodnem vojaškem prvenstvu v jadralnem letenju v Nemčiji.

SMS – sporočilo: RMV18

 

Timotej Šoš iz Mlajtinec, ki je na 8. Evropskih igrah za mlade športnike invalide v Brnu na Češkem kot edini Prekmurec zastopal barve Slovenije in v panogi balinanja bocce (beri boče) osvojil prvo mesto. Timotej je tudi eden izmed ambasadorjev projekta Postani športnik, osrednji namen katerega je vzpostavitev dolgoročnega sistema za vključevanje mladih invalidov v šport.

SMS – sporočilo: RMV19

 

Direktor družbe Virs iz  Lendave Renato Pahor in   prokurist podjetja Aleš Puklavec. Podjetje Virs je zaslužno, da smo v regijo dobili  prvo Zlato gazelo, priznanje za najhitreje rastoče podjetje, izbor pa tradicionalno  pripravlja družba Dnevnik. Podjetje s 40 zaposlenimi med drugim ustvarja nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega, ki jim izplačujejo nadpovprečne plače.

SMS – sporočilo: RMV20

Radijsko glasovanje bomo začeli 20. decembra in bo trajalo 8 dni, torej do 27. decembra, ko bomo sklenili letni izbor za Pomurko in Pomurca leta.

Od danes pa lahko oddate svoje glasove prek sms – sporočil na številko 2929. SMS glasovanje bo prav tako potekalo do 27. decembra. Glasujete lahko uporabniki Telekoma. Cena sporočila je 0,42 evra.

Pri končnem rezultatu bodo enakovredno upoštevani glasovi vseh dveh možnosti glasovanja. To pomeni, da vsako glasovanje predstavlja polovico končnega seštevka glasov.

Zmagovalca v izboru Pomurka in Pomurec leta 2019 bomo razglasili predzadnji dan leta, v nedeljo, 29. decembra.

POMUREC/POMURKA MESECA NOVEMBRA

Poslušalke in poslušalci, pred nami je deseti in s tem zadnji letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste oktobra zaupali največ glasov Mateji Godec, profesorici kemije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, ki je za svoje mentorsko delo s strani Farmacevtske družbe Krka prejela posebno plaketo za dolgoletno prizadevno spodbujanje in uspešno mentorstvo dijakov pri raziskovalnem delu, ter Timoteju Šošu iz Mlajtinec, ki je na 8. Evropskih igrah za mlade športnike invalide v Brnu na Češkem kot edini Prekmurec zastopal barve Slovenije in v panogi balinanja bocce osvojil prvo mesto.

Tudi letos imamo 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos pa lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929. SMS glasove lahko v tokratnem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 28. novembra  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca novembra.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Nataša Matjašec Rošker, igralka Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je prejela nagrado za najboljšo igralko 34. Gavellinih večerov, ki so jih s podelitvijo nagrad sklenili v Zagrebu. Strokovno žirijo je navdušila z vlogo Sophie von Essenbeck v predstavi Somrak bogov. Žirija je presodila, da igralka mariborskega teatra svoj lik “igra z vzvišeno avtoriteto brezkompromisne igralske veščine”.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Milena Reščič Šaruga, kulturnica in aktivna članica Društva upokojencev Gornja Radgona, ki že desetletje sodeluje pri literarno-glasbenem srečanju, ki ga organizirajo prav pri Šarugovih. Ob letošnjem jubileju je zbrala vse nastopajoče in program v posebnem zborniku in s tem dala poseben pečat temu dogodku. Milena Reščič Šaruga se ponaša tudi s številnimi priznanji za svoja likovna dela.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Direktor družbe Virs iz  Lendave Renato Pahor in prokurist podjetja Aleš Puklavec. Podjetje Virs je zaslužno, da smo v regijo dobili  prvo Zlato gazelo, priznanje za najhitreje rastoče podjetje, izbor pa tradicionalno  pripravlja družba Dnevnik. Z akumulacijo in vlaganji v znanje in tehnologijo ter sposobnostjo preobrazbe so danes specializirani na ozko tržno nišo avtomatizacije in robotizacije na področju varjenja in rezanja, so  med drugim zapisali v predstavitvi zlate gazele. Podjetje s 40 zaposlenimi med drugim ustvarja nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega, ki jim izplačujejo nadpovprečne plače.

SMS – sporočilo: RMV3

 

David Žibrat, z Mote je postal svetovni prvak v kickboksu, v kategoriji light-contact, potem, ko je že lastnik medalj vseh barv z največjih tekmovanj, zdaj pa je zasluženo osvojil naslov svetovnega prvaka. Svetovno prvenstvo se v Kickboxingu odvija vsaki dve leti, za Davida je to bilo že četrto. Po osvojitvi naslova ne misli počivati, saj odpira svoj športni center, kjer bo prenašal svoje znanje na vse, ki se zanimajo za ta šport, posebej pa na mlade.

SMS – sporočilo: RMV4

POMUREC/POMURKA MESECA OKTOBER   

Poslušalke in poslušalci, pred nami je deveti letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste septembra zaupali največ glasov Simoni Kaučič, ravnateljici zavoda Vrtci občine Moravske Toplice, ki je prejela nagrado Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije, ter Damijanu Korpiču iz Murske Sobote, vrhunskemu jadralnemu pilotu, ki je zasedel tretje mesto na Mednarodnem vojaškem prvenstvu v jadralnem letenju.

Tudi letos imamo 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos pa lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929. SMS glasove lahko v tokratnem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 26. oktobra  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca oktobra.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Simona Slavič Kumer, ki ji je Zavod RS za šolstvo podelil priznanje za prispevek k uresničevanju nalog in ciljev Zavoda ter za dosežke, ki so prispevali k njegovemu razvoju. Simona Slavič Kumer je na murskosoboški enoti Zavoda za šolstvo zaposlena kot svetovalka za biologijo. S svojim strokovnim znanjem in odzivnostjo se od vsega začetka intenzivno vključuje v številne Zavodove naloge in projekte, še posebej na področju naravoslovja.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Mateja Godec, profesorica kemije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, ki je za svoje mentorsko delo s strani Farmacevtske družbe Krka prejela posebno plaketo za dolgoletno prizadevno spodbujanje in uspešno mentorstvo dijakov pri raziskovalnem delu. Krka je tudi letos na znanstvenem simpoziju podelila Krkina priznanja in nagrade mladim raziskovalcem. Med nagrajenci je bilo 19 dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki so se na razpis prijavili z 12 raziskovalnimi nalogami. 4 naloge so prejele Krkine nagrade, preostale pa priznanja.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Timotej Šoš iz Mlajtinec, ki je na 8. Evropskih igrah za mlade športnike invalide v Brnu na Češkem kot edini Prekmurec zastopal barve Slovenije in v panogi balinanja bocce (beri boče) osvojil prvo mesto. Timotej je eden izmed ambasadorjev projekta Postani športnik, osrednji namen katerega je vzpostavitev dolgoročnega sistema za vključevanje mladih invalidov v šport, motivirati otroke za ukvarjanje s športom ter dvigniti prepoznavnost športa invalidov v javnosti.

SMS – sporočilo: RMV3

 

Milivoj Miki Roš, pisatelj, igralec in režiser, ki deluje na področju gledališča za mlade in predstav za odrasle, skozi njegovo delovanje pa se prepletajo  televizijske, filmske in literarne poti. Roš je bistveno zaznamoval tudi kulturno dogajanje v slovenskem Porabju na Madžarskem. Na minulem Festivalu slovenskega filma je prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo v filmu Oroslan. Zgodba filma pripoveduje o smrti moškega, poznanega pod vzdevkom Oroslan, ki pretrese majhno vas v Porabju. Milivoj Miki Roš je z vlogo poskrbel, da sta Porabje in porabščina dobila svoje mesto v filmu.

SMS – sporočilo: RMV4

POMUREC/POMURKA MESECA SEPTEMBRA   

Poslušalke in poslušalci, pred nami je osmi letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste avgusta zaupali največ glasov Renati Vogrinčič iz Mlajtinec, ki je z možem Brankom z oživljanjem rešila življenje Suzani Zadravec, in Vladimirju Pfeiferju, očesnemu kirurgu, ki mu je Kongres ameriškega združenja za kirurgijo podelil nagrado za strokovni film.

Tudi letos imamo 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos pa lahko naročniki Mobitela oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929. SMS glasove lahko v tokratnem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 26. septembra  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca septembra.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Simona Kaučič, ravnateljica zavoda Vrtci občine Moravske Toplice, ki je prejela nagrado Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije. Kot so zapisali v obrazložitvi, je pod njenim vodstvom zavod doživel množico korenitih sprememb, tako na organizacijskem kot na strokovnem področju. Na podlagi njenih prizadevanj so skupaj s sodelavci izvajali različne dejavnosti za otroke, ki niso bili vključeni v vrtec. Število vpisanih otrok v občini se je posledično povečalo, vrtec pa se je razširil tudi po številu oddelkov.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Marija Sreš, misijonarka, ki je 4 desetletja delovala v Indiji, in je  tej deželi, predvsem pa staroselkam v Gudžaratu, posvetila tudi vse svoje dosedanje knjige. Novo delo z naslovom Misijonarka pripoveduje je izbor njenih zapiskov, dnevnikov, spominov in esejev, ki jih je objavljala v tujini in doma. V knjigi lahko spremljamo njeno življenjsko pot, poslanstvo in delo, duhovno in osebno rast, izvemo pa tudi marsikaj o cerkvenih institucijah, misijonarstvu, o Indiji in njenih ljudeh. Marija Sreš s to knjigo potrjuje, da je  iskrena, samozavestna in pronicljiva ženska, ki si upa razmišljati svobodno.

SMS – sporočilo: RMV2

 

Kandidata za Pomurca meseca:

Damijan Korpič iz Murske Sobote, pripadnik slovenske vojske in vrhunski jadralni pilot, ki je zasedel tretje mesto na Mednarodnem vojaškem prvenstvu v jadralnem letenju v Nemčiji. Je član Aerokluba Murska Sobota, tekmovanja pa se je skupaj z mariborskim kolegom udeležil v klubskem razredu s slovenskim letalom DG 100. Tekmovalci so odleteli sedem tekmovalnih dni, z disciplinami med 200 in 350 kilometrov.

SMS – sporočilo: RMV3

 

Denis Škofič, pesnik, pisatelj in literarni kritik, ki živi in ustvarja na Dolnji Bistrici, objavlja pa za različne literarne revije ter druge tiskane in spletne medije. Kot pesnik mlajše generacije je doslej zabeležil številne revijalne in radijske objave, večkrat pa je bil tudi finalist pesniškega turnirja, ki ga je letos tudi osvojil in s tem postal vitez poezije.

SMS – sporočilo: RMV4

POMUREC/POMURKA AVGUSTA  

Pred nami je sedmi letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste julija zaupali največ glasov Angeli Marton, dobitnici letošnjega priznanja najzaslužnejšim prostovoljcem, ki ga podeljuje Slovenska filantropija, ter Jožetu Rituperju, ki že 10 let skrbi za pohode po Goričkem, ki so del izkaznice pohodnika / pohodnice po Goričkem Goričkega drüjštva za lepše vütro.

Tudi letos imamo 10 mesečnih glasovanj, decembra bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekaj nekoliko drugače, in sicer radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929, ni pa moč glasovati z glasovnicami. SMS glasove lahko v tokratnem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 29. avgusta  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca julija.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Renata Vogrinčič iz Mlajtinec, ki je z možem Brankom z oživljanjem rešila življenje Suzani Zadravec. V ključnem trenutku, ko je na njihovo dvorišče zavil avto in je soprog Zadravčeve, ki je utrpela srčni infarkt, prosil za pomoč, je Vogrinčičeva odreagirala in ženski masirala srce, mož Branko pa ji je nudil umetno dihanje, s čimer sta ji rešila življenje.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Sandra Županec, direktorica podjetja Chartago Odranci, ki je organizirala dobrodelno akcijo za njihovega delavca Andreja Rotarja, ki je po hudi bolezni postal invalid. Sodelavci so zbrali denarno pomoč, vodstvo podjetja Carthago pa ga je kljub težki invalidnosti spet zaposlilo. S tem je Sandra Županec dokazala, da ni le uspešna vodja, ampak je v prvi vrsti človek in ji ljudje ne pomenijo samo številk.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Srečko Kalamar, lastnik in direktor Goričanke Kalamar, ki letos zaznamuje 30-letnico delovanja. Majhna trgovinica z živili na Trdkovi je zrasla v podjetje z 12 poslovnimi enotami, ki danes zaposlujejo 50 ljudi  na različnih koncih Goričkega. Kot pravi Kalamar, bodo na Goričkem tudi ostali, vse več pozornosti pa namenjajo tudi razvoju lastne blagovne znamke.

SMS – sporočilo: RMV3

 

Vladimir Pfeifer, očesni kirurg, ki mu je Kongres ameriškega združenja za kirurgijo podelil nagrado za strokovni film, v katerem je prikazana inovativna minimalna invazivna tehnika implantacije umetne šarenice in umetne leče. Pfeifer je prvo takšno operacijo na svetu izvedel na Očesni kliniki v UKC Ljubljana.

SMS – sporočilo: RMV4

POMUREC/POMURKA MESECA JULIJA

Pomurec/pomurka meseca julija je šesti letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste junija zaupali največ glasov Metki Fujs, dolgoletni direktorici Pomurskega muzeja, ki je prejela Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo, in Bojanu Madjarju, sodelavcu Pomurskih lekarn, ki je med letošnjimi nagrajenci Slovenskega farmacevtskega društva.

Tudi letos imamo 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekaj nekoliko drugače, in sicer radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929, ni pa več mogoče glasovati z glasovnicami. SMS glasove lahko v tokratnem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 25. julija  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca julija.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Pavla Brunec, ki je ustanoviteljica in predsednica Upokojenskega pevskega zbora Stari Kovači, ki ga sestavljajo izključno nekdanji pevci Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača. Pavla Brunec je v omenjenem zboru pela od leta 1967. Upokojenski pevski zbor Stari Kovači je letos praznoval svojo petletnico delovanja in se prvič predstavil na samostojnem koncertu. Sodeluje tudi na revijah pevskih zborov in drugih prireditvah. Pevci najraje pojejo slovenske ljudske pesmi.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Angela Marton, dobitnica letošnjega priznanja najzaslužnejšim prostovoljcem, ki ga podeljuje Slovenska filantropija. Angela  Marton je dobila priznanje za dolgoletno prostovoljsko delo in spodbujanje solidarnosti. Martonova je bila 40 let zaposlena na Zavodu za  zaposlovanje, kjer je spodbujala k prostovoljstvu ne le sodelavce, temveč tudi vse, ki so potrkali na njena vrata.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Tomaž Kuhar, glasbeni pedagog v pokoju, zborom pa dirigira že pol stoletja in je najstarejši aktivni zborovodja na našem območju. 19 let  je bil zborovodja Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača, 31 let zbora Radenske iz Radenec, potem Moškega zbora Ljutomer in drugih. Zdaj vodi Mešani komorni zbor porabskih Slovencev Monošter in   Upokojenski pevski zbor Stari Kovači. Piše tudi priredbe prekmurskih pesmi za mešani zbor, odlikuje pa ga izjemen občutek za zborovski zvok. Njegovo življenjsko vodilo je: Starost ne varuje pred pesmijo, ampak pesem varuje pred starostjo.

SMS – sporočilo: RMV3

 

Jože Rituper iz Pečarovec, vodja pohodov po Goričkem, ki so del izkaznice pohodnika / pohodnice po Goričkem Goričkega drüjštva za lepše vütro. V društvu letos zaznamujejo 10-letnico organiziranih pohodov po Goričkem. V tem času so številni pohodniki od blizu in daleč v prijetnem druženju  spoznali Goričko pokrajino in njene ljudi, kulturne in naravne znamenitosti. Da je vse to potekalo v zadovoljstvo pohodnikov in organizatorjev  neumorno skrbi Jože Rituper.

SMS – sporočilo: RMV4

POMUREC/POMURKA MESECA JUNIJA

Pred nami je peti letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Maja ste zaupali največ glasov Andreji Rojko Dajč iz Sotine, ki je finalistka izbora podjetnice leta – 500 podjetnic 2019, in Dejanu Žabotu iz Gornje Bistrice, policistu, ki je na nogometni tekmi z oživljanjem rešil življenje starejšemu moškemu iz okolice Kobilja.

Tudi junija lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekajo nekoliko drugače.

Svoj glas lahko oddate prek sms – sporočil na številko 2929. SMS glasove lahko oddate do četrtka, 27. junija  do polnoči.

Naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca junija.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Metka Fujs, dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja, ki je prejela Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Nagrado je prejela za dolgoletno uspešno, vestno in aktivno opravljanje poslanstva zgodovinarke, muzejske svetnice, direktorice in članice državnih ter mednarodnih društev in komisij.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Jožica Maučec Zakotnik, prejemnica državnega odlikovanja za izjemno delo v zdravstvu. Odlikovanje je prejela zaradi izjemnih zaslug pri vzpostavitvi in vodenju Programa Svit – državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki letos obeležuje 10-letnico delovanja.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Bojan Madjar, sodelavec Pomurskih lekarn, ki je med letošnjimi nagrajenci Slovenskega farmacevtskega društva. Gre za najvišje društveno priznanje za izjemne zasluge pri razvoju farmacevtske stroke in predstavlja pomemben prispevek h gospodarskemu ter družbenemu razvoju.

SMS – sporočilo: RMV3

Jože Hirnök, dolgoletni predsednik civilne organizacije Zveze Slovencev na Madžarskem. Organizacijo, ki je nastala na njegovo pobudo, je vodil 29 let, v tem času pa se je slovenska skupnost v Porabju ne samo ohranila, temveč se lahko pohvali z veliko dosežki na kulturnem, šolskem in družbenem področju. Slovence v Porabju pa je Hirnök zmeraj povezoval tudi z matično domovino.

SMS – sporočilo: RMV4

Poslušalke in poslušalci, pred nami je četrti letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste aprila zaupali največ glasov perspektivni mladi raziskovalki Barbari Petovar iz Gornje Radgone, štipendistki Slovenske nacionalne komisije za Unesco in podjetja L’Oréal, in Rudolfu Horvatu, direktorju Saubermacher Slovenija iz Murske Sobote, prejemniku tako imenovanega gospodarskega oskarja, nagrade, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

Tudi letos imamo 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekaj nekoliko drugače, in sicer radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929, ni pa več mogoče glasovati z glasovnicami. SMS glasove lahko v drugem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 30. maja  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca maja.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Andreja Rojko Dajč iz Sotine, ki je finalistka izbora podjetnice leta – 500 podjetnic 2019. Je lastnica podjetja Dajč produkt  ter hkrati nosilka obrti, ki jo je prevzela po očetu. Kot pravi, je včasih delavka na žagi, v oljarni, voznica viličarja ali preprosto čistilka. Je mama dveh sinov, žena in gospodinja.  Po izboru 500 podjetnic je bila letošnja finalistka.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Nika Škof iz Gornje Radgone, soustanoviteljica in v.d. direktorice Zavoda Rastišče – poligon za zelene ideje. Pod njenim vodstvo zavod širi ideje trajnostnega razvoja, ozavešča o alternativnih življenjskih praksah in skuša spreminjati navade ljudi. Organizirali so že več izmenjevalnic rabljenih oblačil, obutve in opreme ter tudi knjig, delavnice okolju prijaznega zavijanja daril in izdelovanja pustnih mask, naravnih čistil in hotelov za žuželke, trenutno pa izvajajo še projekt recikel – v katerem zbirajo stara kolesa, ki jih bodo obnovili in jih nato izposojali.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Jurica Ferenčina, specialist družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ljutomer, ki je po izboru bralcev revije Viva postal Moj družinski zdravnik 2019. Predan svojemu delu je naslov podelil vsem svojim kolegom zdravnikom, ki v času neurejenih razmer v primarnem zdravstvu delajo prek svojih zmogljivosti, je dejal ob prejemu laskavega naslova.

SMS – sporočilo: RMV3

Dejan Žabot iz Gornje Bistrice, policist iz enote vodnikov službenih psov PU Murska Sobota v Murskih Petrovcih, ki je na nogometni tekmi z oživljanjem rešil življenje starejšemu moškemu iz okolice Kobilja. S pravilno uporabo defibrilatorja je pridobil dragoceni čas do prihoda reševalcev.

SMS – sporočilo: RMV4

Poslušalke in poslušalci, začenjamo tretji letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste februarja zaupali največ glasov Daši Štesl, prekmurski doktorski študentki matematike, ki je pred kratkim prejela rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru kot najboljša študentka generacije, in Petru Juteršniku, ki je na 54. podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport za leto 2018 prejel Bloudkovo plaketo.

Tudi letos bomo imeli 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekaj nekoliko drugače, in sicer radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929, ni pa več mogoče glasovati z glasovnicami. SMS glasove lahko v drugem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 25. aprila  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca aprila.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Barbara Petovar iz Gornje Radgone, ki sta ji Slovenska nacionalna komisija za Unesco in podjetje L’Oréal Adria na mednarodni dan žensk v okviru programa Za ženske v znanosti podelila štipendijo kot perspektivni mladi raziskovalki. Analizna kemičarka Barbara Petovar se ukvarja s preučevanjem metode za analizo težkih kovin v sledovih.

SMS – sporočilo: RMV1

Katja Ferenc, flavtistka iz Lendave, ki je finalistka nacionalnega dobrodelnega razpisa Mladi upi 2018. V zadnjem letu je za svoje glasbeno ustvarjanje prejela več priznanih nagrad, med drugim tudi Škerjančevo nagrado najboljšim mladim glasbenikom generacije v letu 2018. Kot so zapisali v obrazložitvi nominacije, je flavta Katjina zvesta sopotnica že več kot desetletje. Glasbi je močno predana, vsakodnevni napredek pa pripisuje svoji vztrajnosti, perfekcionizmu in ljubezni do glasbe.

SMS – sporočilo: RMV2

Kandidata za Pomurca meseca:

Slavko Makovec, Ljutomerčan, ki je na  6. Kasaški akademiji v Ljubljani prejel  plaketo za življenjsko delo. Slavko Makovec je v kasaški šport vpet od leta 1991. Kot voznik in rejec je prejemnik številnih državnih naslovov ter zmag na domačih in tujih hipodromih.

SMS – sporočilo: RMV3

Rudolf Horvat, direktor Saubermacher Slovenija iz Murske Sobote, prejemnik tako imenovanega gospodarskega oskarja, nagrade, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Kot so zapisali v utemeljitvi, Rudolf Horvat vodi podjetje Saubermacher Slovenija od oblikovanja družbe leta 2007. Z inovativnostjo, odgovornostjo, strokovnostjo in vizionarstvom je prispeval k uspešnosti in ugledu ne le podjetja, temveč tudi celotne komunalne dejavnosti v Sloveniji.

SMS – sporočilo: RMV4

POMUREC/POMURKA MESECA

Začenjamo drugi letošnji mesečni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2019.

Preden vam predstavimo nove mesečne kandidate, povejmo, da ste februarja zaupali največ glasov Tatjani Puc Kous, zdravnici iz Murske Sobote, ki z donacijami Slovenski znanstveni fundaciji spodbuja znanstveno dejavnost, in prof. dr. Mitju Slavincu, pomurskemu akademiku, ki je eden največjih promotorjev znanja in raziskovanja v Pomurju.

Tudi letos bomo imeli 10 mesečnih glasovanj, decembra pa bo finalno glasovanje. Vsak mesec lahko izbirate med štirimi našimi predlogi. Med dvema ženskama in dvema moškima. Glasujete lahko samo za enega kandidata ali kandidatko ali eno kandidatko in enega kandidata. Svojega glasu pa ne morete oddati obema kandidatkama ali obema kandidatoma. Letošnji mesečni izbori potekaj nekoliko drugače, in sicer radijsko glasovanje poteka vsak teden enkrat in traja 10 oziroma 5 minut. Tudi letos lahko oddate svoj glas prek sms – sporočil na številko 2929, ni pa več mogoče glasovati z glasovnicami. SMS glasove lahko v drugem mesečnem glasovanju oddate do četrtka, 28. marca  do polnoči.

V končnem rezultatu bomo upoštevali oba načina glasovanja, vsako v polovičnem deležu.

Tukaj pa so že naši predlogi za Pomurko in Pomurca meseca marca.

Kandidatki za Pomurko meseca:

Daša Štesl, prekmurska doktorska študentka matematike, ki je pred kratkim prejela rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru kot najboljša študentka generacije. Tema njenega doktorskega študija je Teorija iger.

SMS – sporočilo: RMV1

 

Monika Horvat iz Čentibe, prejemnica Prešernove nagrade Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani za magistrsko delo. Po besedah nagrajenke je z nalogo in poskusi odprla pot nadaljnjim raziskavam. Monika Horvat je bila prva v svoji generaciji, ki je končala magistrski študij, trenutno je zaposlena na Fakulteti in opravlja doktorski študij. Svoje znanje pa že prenaša na mlade.

SMS – sporočilo: RMV2

 

Kandidata za Pomurca meseca:

Janko Kodila, lastnik šunkarne Kodila, ki je prejel priznanje za najboljšega podjetnika v kmetijstvu na natečaju Agrobiznis. Priznanje je prejel za razvoj kulinarične blagovne znamke Diši po Prekmurju. Natečaj Agrobiznis je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe.

SMS – sporočilo: RMV3

Peter Juteršnik, ki je na 54. podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport za leto 2018 prejel Bloudkovo plaketo. Juteršnik je eden izmed tistih, ki so veliko prispevali k razvoju slovenskega športa, v Pomurju pa je bistveno prispeval na področju košarke.

SMS – sporočilo: RMV4