V etru
Najlepše želje s čestitkami in pozdravi
Domov

Zdigni pokrivač z Urško Fartelj

4 marca 2018 Aktualno Oddaje


Obožujem enostavne jedi, ki ne zahtevajo veliko kompliciranja, umazane posode. In če je ta jed, tako kot ta pečena kaša, še zdrava, so te še toliko bolj in pogosteje prisotne na našem jedilniku. 

Pečena kaša z jabolki in orehi se pripravi v pekaču, brez predhodnega kuhanja. V receptu lahko uporabite samo ajdovo kašo, ker pa mi jo je tokrat zmanjkalo, sem dodala še proseno kašo. Prosena kaša potrebuje nekoliko več toplotne obdelave kot ajdova kaša, zato bo na koncu ta nekoliko bolj hrustava oz. al dente pripravljena, kar pa ni nič narobe - meni je ta
hrustljavost še boljša. 

Tako kot pri večini receptov s kefirjem, kjer ga toplotno obdelamo, lahko le-tega, če nimate
doma pripravljenega, zamenjate z eno količino jogurta.

Sestavine za pekač cca 18 x 26 cm:

1 lonček ajde
1/2 lončka prosene kaše
1/2 lončka mletih lešnikov
2 večji jabolki (ali 3 manjše)
3-4 žlice rjavega sladkorja
3 dcl kefirja
mleko (zalijemo toliko, da je vse pokrito)
ščep soli
cimet
vanilija v prahu ali nastrgana semena iz stroka vanilije
creme fraiche 
sladkor v prahu
cimet
PAM sprej

S PAM sprejem, ki je brez maščobe in proti sprijemanju, pošpricamo pekač. V
pekač nato nasipamo kašo in obložimo z naribanimi jaboki.

Dodamo sladkor, začimbe, sol, kefir ter zalijemo z mlekom. Mleka dodamo
toliko, da so jabolka pokrita. 

Po vrhu natrosimo mlete lešnike. Z žlico lešnike nekoliko potopimo v mleko.
Po potrebi dodamo še mleko, da so lešniki pokriti. 

Kašo z jabolki in lešniki pečemo na 180 stopinj kakšnih 45 -60 minut.
Odvisno od pečice. 

Pečeno kašo ohladimo, razrežemo na kocke in jo postrežemo s creme
fraiche-jem, kateremu smo dodali sladkor v prahu. Po vrhu posujemo cimet. 

Odlično za zajtrk, malico, večerjo in za zdrave fanatike tudi namesto
sladice. 



http://<https://www.220stopinjposevno.com/kefir--co/pecena-kasa-z-jabolkom-in-lesni ki-ter-kremnim-namazom-cimeta> Pečena kaša z jabolkom in lešniki ter kremnim namazom cimeta