Domov

Zdigni pokrivač z Valentino Smej Novak

12 septembra 2017 Aktualno Oddaje


Zdigni pokrivač z Valentino Smej Novak

Tökös-makos
Zavitek z bučo in makom

Običajno so se buče valile po panonskih poljih predvsem za živinsko hrano, to je
pa ena od jedi, v kateri smo od nekdaj uživali buče, vendar v kombinaciji z drugo
srednjeevropsko in panonsko poljščino. V tej sladici buči pustimo, da se razbohoti v
svojem primarnem okusu in dopolni z makom: tukaj je ne zašpilimo z ostrimi začimbami,
ampak ostanemo pri osnovah, da začutimo omledno sladkost buče in zemeljskogrenkljati
okus maka.
0,5 kg oranžne buče,
najbolje muškatne
sol
150 g maka
2 dl kisle smetane
Pečico segrejemo na 200 °C.
Bučo olupimo in meso grobo nastrgamo. Nežno solimo ter pustimo, da 15 minut postoji.
Medtem zmešamo mleti mak, sladkor, kislo smetano, limonino lupinico in sok.
Vlečeno testo razprostremo, premažemo s stopljenim maslom in prekrijemo z drugo
plastjo. Po vrhu razporedimo ožeto bučo in pokapljamo z makovim nadevom. Nežno
zvijemo in pečemo 20 minut v razgreti pečici.
150 g sladkorja v prahu
1 limona – lupinica in sok
50 g masla
1 zavitek vlečenega testa
MAK, STARA POLJŠČINA
Včasih so bila panonska polja polna cvetočega maka, recimo za makovo potico ali
gibanico. Vendar ima mak še kakšne druge učinke in namene pridelave, že Egipčani
so ga poznali kot pomirjevalo in iz zelenega maka pridobivajo opij. Že če pojemo 2
makovki, se lahko na testu izkaže, da smo uživali narkotike.
V Sloveniji smemo vrtni mak gojiti samo za prehrambne in industrijske namene na
podlagi dovoljenja, ki ga izda ministrstvo za kmetijstvo.
3300 zrnc maka
nekaj milijonov zrnc maka
KOLIKO MAKOVIH ZRN?

 

Pakeri s pečenico in pečeno bučo
Buča se ne znajde prav pogosto na testeninah, saj je rezultat lahko kaj hitro omleden in
pirejast. Vendar pa ji s peko poudarimo okus, ki postane intenzivnejši, kar je odločilnega
pomena pri tej jedi.
Recept spodaj ni nova iznajdba, je pa najbolj priljubljen recept fotografa in oblikovalca
knjige Jureta, zato ga tukaj še enkrat zapišemo. Je pa tole simultani recept: medtem ko
se kuha omaka, se peče buča. Trije elementi: buča, pečenica in krepke testenine, ki se
združijo na krožnikih, vzklikajo “živela jesen!”.

500 g pakerov (ali drugih krepkih,
čvrstih testenin)
500 g muškatne buče
ščep mletega čilija, ščep mletega
pimenta
sol in poper
1 par pečenic
Pečico razgrejemo na 200 °C.
Bučo olupimo in narežemo na 3 cm velike kose. Stresemo jih v pekač, pokapljamo z
oljčnim oljem in začinimo s čilijem ter pimentom. V razgreti pečici jo pečemo 30 minut
oziroma, dokler se ne zmehča.
Čebulo in zeleno drobno nasekljamo.
Pakere skuhamo v osoljenem kropu po navodilih na embalaži.
V veliko kozico nalijemo tanko plast oljčnega olja in dodamo čebulo ter zeleno. Solimo
in med mešanjem pražimo 2 minuti. Dodamo izluščeno meso pečenice, ki ga z vilicami
nadrobimo. Počasi pražimo, in ko meso pozlati, dodamo pečeno bučo in po potrebi
malo vode od kuhanja testenin.
Testenine odcedimo in dodamo omaki. Postrežemo potreseno s parmezanom, ki smo
ga nastrgali na skodle, in s poprom.
1 čebula
1 majhno steblo zelene
oljčno olje
50 g parmezana