V etru
Osrednja poročila na Murskem valu
Domov

Zdigni pokrivač z Valentino Smej Novak

14 novembra 2017 Aktualno Oddaje


Arancini

Riževe kroglice na solati s koromačem in pomarančami

Čebulo nasekljamo. V kozico nalijemo olje, dodamo čebulo, solimo in steklasto
popražimo. Dodamo opran riž in premešamo. Pražimo 5 minut, nato dolijemo trikratno
količino vode, solimo in počasi dušimo, da se riž zmehča. Kuhanega odstavimo,
premešamo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Primešamo parmezan in maslo.
V drugo kozico kanemo malo oljčnega olja, dodamo meso in pražimo. Zalijemo z belim
vinom, počakamo, da se pokuha, nato dodamo paradižnik in skuhamo gosto omako. Ker
so količine majhne, se bo hitro zgostila.
Mocarelo narežemo na 12 koščkov. V skledici stepemo jajca, v drugo pa stresemo
moko, v tretjo damo drobtine.
Z vlažnimi rokami zajamemo za 2 žlici riževe mase, nekoliko potlačimo, v sredino
položimo žlico mesne paradižnikove omake, dodamo košček mocarele, nato pa zapremo
še z malo riža in posvaljkamo v kroglo, veliko kot majhna pomaranča ali mandarina.
Povaljamo v panadi: najprej v moki, zatem v jajcih, nazadnje v drobtinah.
V veliki ponvi segrejemo za tri prste olja, da v njem drobtina zacvrči. Kroglice zlato
ocvremo, da med peko plavajo in se ne sploščijo.
Arancini so tradicionalna sicilijanska decembrsko praznična jed, pa tudi izvrsten način, da
uporabimo ostanke rižote med letom. Ponekod so arancini stožčaste oblike, kot jih delajo
sicilijanske mame pri slavnem komisarju Montalbanu, naši pa bodo kar preprosto okrogli.

ARANCINI:
300 g riža za rižote
1/2 čebule
oljčno olje
sol
50 g nastrganega parmezana
2 žlici masla
100 g mlete govedine
1 dl belega vina
100 g paradižnikove mezge
sol in poper
oljčno olje
100 g mocarele
2 jajci
3 žlice moke
drobne drobtine
olje za cvrenje