V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Zdigni pokrivač z Valentino Smej Novak

8 avgusta 2017 Aktualno Oddaje


Sardele na način beccafico
700 g sardel
2 pesti drobtin
oljčno olje
1 žlica pinjol
košček lupinice bio limone
dobro oljčno olje
lovorjevi listi
sol
Pečico razagrejemo na 200 °C.
Sardele očistimo tako, da jim odstranimo glavo, drobovje in tudi hrbtenično kost, da
dobimo poravnane dvojne fileje.
Drobtine, pinjole, nastrgano limonino lupinico in oljčno olje v možnarju stolčemo v
grobo zmes. Oblikujemo jo v za lešnik velike kroglice. Položimo jih na iztegnjen file, ki ga
rahlo solimo, in zvijemo »ptička«. Spnemo z zobotrebcem, ob strani napičimo še lovorjev
list. Drugo ob drugi polagamo na naoljen pekač. Pečemo 5 – 10 minut.
Ime beccafico je ptičje: gre za drobnega ptiča, slovensko vrtno penico, ki ga je včasih
jedlo sicilijansko plemstvo. Ker pa so imeli reveži več sardin kot ptičev, so si za tolažbo
pripravili to jed iz sardel, ki so jo poimenovali po ptiču in iz katere morda v kulinariko
prihaja izraz »ptički« …
SARDELE ALI SARDINE?
So sardele ali sardine? Po definiciji portala slovenskega jezika Fran so sardine sardele,
konzervirane v olju. Kakorkoli, ni ga bolj zdravega, kot so plave ribe, in ni ga bolj
dostopnega, kot so sardele. Polne omega 3 maščobnih kislin, vitamina B. V nasprotju
z velikimi plavimi ribami, kot je tuna, ne vsebujejo težkih kovin in živega srebra … in v
nasprotju z velikimi plavimi ribami, ki jih obdela ribar, je sardele potrebno očistiti doma.

 

https://www.facebook.com/valentina.s.novak

http://www.kulkul.si/