Domov

Mladi za podnebno pravičnost na globalnem protestu

28 februarja 2019 Aktualno Novice


Mladi po svetu že več petkov zapored protestno ne hodijo v šolo in zahtevajo takojšen in konkreten odziv odločevalcev na podnebne spremembe in okoljsko krizo. Temu sporočilu mladih s celega sveta so se pridružili tudi v Sloveniji. Organizacija Mladi za podnebno pravičnost, ki se je v zadnjih tednih spet aktivirala in močno povečala svoje članstvo, zahteva napredne, pravične in pravočasne rešitve.

Mladi za podnebno pravičnost je organizacija okoljskih aktivistov, ki je nastala leta 2017. Že takrat so prepoznali, da je eden od strateških dokumentov – Energetski koncept Slovenije, ključen za našo prihodnost, pravi predstavnica organizacije Aja Vrenjak. Dodaja, da globalno segrevanje nima dovolj velike veljave, čeprav je potrebna takojšnja obravnava. Ukrepati je treba zdaj, poudarja sogovornica, ki napoveduje, da bo organizacija Mladi za podnebno pravičnost izvajalo številne dejavnosti. Ob tem je pozvala vse mlade, naj se znotraj lokalnih skupnosti, šolskih razredov, prostočasnih krožkov in drugih oblik delovanja pogovarjajo, informirajo in organizirajo aktivnosti, ki bodo doprinesle k nastajajočemu podnebnemu gibanju. Apelirala je tudi na šolske kolektive, starše in druge, naj glede na očitno zainteresiranost mladih in resnost okoljske krize omogočijo, spodbujajo in sodelujejo pri aktivnostih za protest 15. 3. 2019 ter (p)ostanejo aktiven del podnebnega gibanja. Protest je zaenkrat predviden samo v Ljubljani, na njem pa pričakujejo mlade iz vse Slovenije.

Minuli petek so se mladi (zbrali se jih je okoli 120) na uvodnem srečanju v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova že podrobneje seznanili s podnebno tematiko in določili nadaljnje delovanje. “Ključni sklep srečanja je bila soglasna potrditev organizacije podnebnih protestov po Sloveniji 15. marca 2019, ki bodo del širših in koordiniranih akcij mladih po celem svetu,” so sporočili iz organizacije Mladi za podnebno pravičnost.

“Sestanek predstavlja nadaljevanje dolgoročnega mladinskega podnebnega organiziranja pri nas in razširitev mednarodnih aktivnostih mladih. Poglobljeno smo se pogovarjali o mnogih medsebojno povezanih okoljskih in družbenih problemih ter možnih rešitvah. Strinjali smo se o resnosti okoljske krize in se zavzeli za takojšnje, napredne in pravične ukrepe za njeno reševanje v Sloveniji in širše. Diskutirali smo o pomenu dostopnega javnega prevoza, pravični tranziciji na obnovljive vire energije, ljudem in okolju prijazni proizvodnji in potrošnji, trajnostni prehrani, ohranjanju in omogočanju razcveta mnogoterih naravnih ekosistemov ter o nujnosti spremembe predmetnikov na vseh stopnjah izobraževanja za pravočasno naslavljanje okoljske krize,” so zapisali v organizaciji Mladi za podnebno pravičnost.

Že ta petek bodo v Ljubljani razpravljali o ključnih problemih okoljske krize in ključnih skupnih zahtevah protesta in gibanja. Sicer pa se gibanju lahko pridružijo vsi, ki delijo skrb za okolje in podnebne spremembe.