Kultura

Lendavski grad dobiva novo podobo

today20.01.2023

Ozadje
AD
AD

Lendavski grad, v katerem domuje Galerija-Muzej Lendava, bo z obnovo še privlačnejši za obiske turistov in kulturne dogodke, obenem pa se tako ustvarjajo pogoji, da se bodo grajskega hriba lotili kot parkovne površine.

Foto: arhiv Galerije-Muzeja Lendava

Projekt obnove in sanacije gradu, ki ga vodi Občina Lendava, je vreden skoraj 600 tisoč evrov, dve tretjini zneska financira občina, tretjino je primaknilo ministrstvo za kulturo. Gre za obsežen projekt, v sklopu katerega so do zdaj sanirali vzhodno in južno obzidje, uredili odvodnjavanje okolice gradu, sanirali jugovzhodni stolp in uredili južni plato z obnovo obzidja in ureditvijo stopnišča. Prav tako so se odločili dodati razgledno ploščad, postavili so temelje za razsvetljavo ter uredili klet jugovzhodnega stolpa. Delno so sanirali tudi južno fasado, ki pa jo bodo dokončali v ugodnejših vremenskih razmerah.

Foto: arhiv Galerije-Muzeja Lendava

»Mi smo zelo zadovoljni oziroma srečni, da se je z lendavskim gradom začelo konkretneje ukvarjati in seveda vsaka nova obnovljena opeka oziroma kos zidu je dobrodošel,« je dejal direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner. Med pridobitvami je omenil razgledno ploščad, ki bo obiskovalcem omogočila »idealen pogled na staro mestno jedro«, kjer stojijo znamenitosti Lendave, kot sta cerkev svete Katarine, sinagoga ter markantna Gledališka in koncertna dvorana. »Nekoč je bil tudi smisel tega, da so ljudje od daleč lahko videli na grad in seveda tudi graščaki na mesto, in želimo, da se vidi ta čudoviti razgled z ene in druge strani.« Poleg tega pa bo razgledna ploščad omogočila izvedbo novih programov, kot so grajski večeri v obliki literarnih večerov in manjših koncertov, pa denimo delavnice za otroke, kar Baumgartner vidi kot pomembno dodano vrednost.

Foto: Radio Murski val

Vodja projekta obnove, višji svetovalec za okolje in prostor na Občini Lendava Robert Recek, pa kot največji pomen projekta obnove lendavskega gradu vidi »odprtje predgradja oziroma južnega obzidja, ki je bilo od leta 2008 praktično zaprto, na neki način je bilo arheološko gradbiščno območje, ki ni bilo odprto za javnost. Z ureditvijo obzidja in predvsem razgledne ploščadi dobimo kvaliteten prostor za turiste, kjer lahko praktično iz mesta prehajajo na grad. Zdi se nam zelo pomembno, da imamo urejene pešpoti, in to je ena najbolj atraktivnih pešpoti v mestu.«

Foto: Radio Murski val

Za izvajalca del je bilo izbrano podjetje GMI iz Slovenskih Konjic, s katerim so naročniki obnove gradu zelo zadovoljni. Kot je dejal Recek, so jih o kakovosti podjetja prepričale že reference na področju kulturnovarstvenih projektov, med njimi obnova cerkve v Žički kartuziji. Izvajalec je moral pri sanaciji upoštevati tudi zahtevo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, da se v obzidje ne vgrajuje industrijska, temveč tradicionalna, ročno delana, stara polna opeka navadnega formata. Težava je bila v tem, da so potrebovali velike količine opeke, zato so jo morali iskati na več koncih, sicer pa gre za opeko s starih porušenih objektov, ki je narejena z apneno malto, saj je cementno malto težko odstraniti.

Lendava grad

Foto: arhiv Galerije-Muzeja Lendava

Obnova gradu se bo letos nadaljevala. Obnoviti želijo še južno fasado gradu, namestiti svetila in nov sistem reflektorjev in urediti videonadzor okolice. Treba bo tudi očistiti in zasaditi grajsko brežino, kar bo omogočilo tudi boljši razgled. Na zahodni brežini, kjer obzidja ni več, so ob tem težave z nestabilnostjo grajskega griča, je opozoril Recek in povedal, da so pred leti na vzhodni strani že opravili sanacijo. Sicer pa je veliko dela še s celotnim grajskim hribom, ki je, tako Recek, »velika neizkoriščena zelena površina v centru mesta in s temi ureditvami, ki jih zdaj delamo, delamo na neki način pogoje za to, da se bomo lahko lotili grajskega hriba kot parkovne površine«.

 

AD

Prispeval: Ana Gorše


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
AD
0%