Lokalno

Prostovoljska priznanja tudi za Pomurce

today23.05.2023

Ozadje

Na današnjem slovesnem dnevu prostovoljstva so podelili priznanja naj prostovoljcem in projektom, razglasili so tudi prejemnike naslovov Junaki našega časa in prostovoljstvu prijazna občina. Prejemniki slednji so tudi v Pomurju. 

Iz Pomurja so naslov Junaki našega časa ponovno potrdile osnovne šole Grad, Janka Ribiča Cezanjevci in Kuzma.

Prostovoljci osnovne šole Grad šole sodelujejo pri številnih dobrodelnih akcijah, namenjenih učno šibkejšim učencem, starejšim in drugim krajanom. Že tradicionalno so se povezovali z občani, starejšim pripravili pakete presenečenj in jih razdelili po vaseh. Organizirali so izmenjevalnico oblačil in presežke darovali Rdečemu križu. Med učenci prostovoljci deluje tudi tutorstvo ter medvrstniška učna pomoč. Svoje prostovoljske aktivnosti razvijajo in širijo, nekatere aktivnosti pa so sistematizirali in jih uvrstili v šolski vsakdan. Prostovoljci so pod mentorstvom in koordinatorstvom Tanje Kranjec opravili 58 prostovoljskih ur.

Na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci so v letošnjem letu močno okrepili in razširili nabor prostovoljskih aktivnosti. Zbirali so hrano za živali v zavetišču, izdelovali voščilnice za varovance doma Lukavci, pripravljali božični bazar in se v okviru prostovoljstva učili prve pomoči. Prostovoljce sta vodili Martina Cvetko in Jasna Lampreht, skupaj so do sedaj opravili 178 prostovoljskih ur.

Prostovoljstvo ima na osnovni šoli Kuzma šoli že dolgo tradicijo, posebno pozornost namenjajo projektom medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja. Prostovoljci so delovali v vrtcu in v Domu Kuzma, pletli zapestnice prijateljstva in sodelovali pri nacionalnih akcijah. Starostnike so obiskovali in zanje pripravili nastope ter male pozornosti, tkali prijateljske vezi in ustvarjali skupnost. Mentorici in koordinatorici prostovoljcev na šoli sta Suzana Farič in Vesna Grah.

Naslov Prostovoljstvu prijazne občine pa so v Pomurju potrdile občini Gornja Radgona in Velika Polana ter Mestna občina Murska Sobota.

Občina Gornja Radgona je naslov prejela za omogočanje prevozov starejših ter skrb zanje, za izvedbo javnega natečaja ter podelitev priznanj prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam ter za zagotavljanje brezplačne infrastrukture prostovoljskim organizacijam.

Mestna občina Murska Sobota je naslov prejela za stalno podporo razvoju prostovoljstva in prostovoljskih organizacij na vseh nivojih delovanj, aktivno kontinuirano sodelovanje pri nacionalnih prostovoljskih akcijah in izvedbo tradicionalne prireditve Naj prostovoljec.

Občina Velika Polana je naslov prejela za podporo delovanju prostovoljskih organizacij in aktivno promocijo njihovega dela med občani, zahvalo prostovoljcem, prepoznavanje vrednosti prostovoljstva za razvoj občine, sodelovanje v nacionalnih akcijah ter za zgled in sodelovanje zaposlenih v prostovoljstvu.

Prispeval: Lidija Cer Magdič


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
0%