Šport

Nedeljske športne novice, 4.6.23

today04.06.2023

Ozadje

Na 30. mednarodnem reliju veteranov v Murski Soboti, hkrati 2. dirki za prvenstvo Slovenije, je v Murski Soboti na 67 km dolgi progi sodelovalo 80 starodobnih vozil. Med udeleženci so bili najboljši člani Motokluba veterani iz Murske Sobote, ki so zbrali šest zmag. Med solo motorji od letnika 1946 – do 1960 je zmagal na Puchu Branko Fujs, na motorju od 1961 – do 1970 je bil najboljši Jože Bobovec na motorju MZ 125, med motorji iz 1971 – 1980 je zmago slavil Mitja Peterka na motorju Moto Guzzi, med motorji od 1981 do 1992 pa je zmagal Dušan Car na motorju BMW. Med avtomobilisti od 1961 do 1971 je bil zmagovalec Franc Horvat v Oplu GT in med avtomobilisti 1981 do 1992 Tomaž Petrijan z avtomobilom VW Golf.

Drugi dan ekipnega prvenstva Slovenije v atletiki so bili v Slovenj Gradcu uspešni tudi pomurski atleti. Najboljši je bil bivši član soboškega Pomurja Maj Janža,  zdaj član ljubljanskega društva MASS. Janža je bil drugi v teku na 400 metrov v času 47,74, bil pa je tudi član zmagovalne štafete 4 x 100 metrov in štafete 4 x 400 metrov, ki je bila druga. Med članicami Atletskega kluba Pomurje je odlično drugo mesto osvojila v teku na 5000 metrov Urška Martinec v času 17:46,91. V teku na 200 metrov je bila šesta Klara Janža v času 25,12. Moštveno so bili med 28.imi atletskimi klubi pri članih atleti Pomurja 13. in dekleta Pomurja osma.

Urška Martinec

Na mednarodnem nogometnem turnirju Avto Rajh open so v Murski Soboti v soboto, prvi dan turnirja, tekmovali v dveh starostnih kategorijah, v katerih je sodelovalo 20 ekip. V starostni kategoriji U7 je zmagala Bistrica pred Mariborom in Nogometno šolo Roho VBO iz Hoč, četrte so bile Radlje. V starostni kategoriji U – 9 je zmagal Fehervar iz Madžarske, druga je bila soboška Mura, tretji Justiz Kids iz Avstrije, na četrto mesto se je uvrstila ekipa Varaždina iz Hrvaške. Danes poteka drugi dan turnirja.

Avto Rajh Open, U9 Mura druga

V Lendavi je bila mednarodna nogometna tekma veteranov Nafte 1903 in Jugopetrola iz Beograda. Zmagali so veterani Nafte 1903 s 4:2. Za Nafto 1903 sta dosegla zadetke: Ivan Oletić in Laslo Horvath po 2. Povratno srečanju obeh moštev bo v jesenskih mesecih v Beogradu.

V povratni kvalifikacijski nogometni tekmi za uvrstitev v 2. slovensko mladinsko ligo – vzhod je Avto Rajh Ljutomer igral doma pred 150 gledalci 2:2 proti ekipi Zboča. Prvo tekmo so Ljutomerčani dobili na gostovanju s 4:0, in se tako uvrstili v 2. slovensko mladinsko ligo – vzhod.

V edini sobotni odigrani nogometni tekmi 22. kola v soboški medobčinski nogometni ligi je Cankova v gosteh premagala Aquo Ižakovce z 1:0. Ostale tekme 22.kola bodo na programu danes v nedeljo, najvažnejša bo ob 17.30 v Križevcih na Goričkem med Mlinopekom in Serdico Kleparstvom Šinko, ki bo odločala o prvaku lige.

V drugi košarkarski tekmi finala državnega prvenstva Lige nova KBM je Helios Suns iz Domžal v Stožicah premagal Cedevito Olimpijo z 82:81 in tako izid v zmagah izenačil na 1:1. Za Domžalčane je 15 točk k zmagi prispeval Niko Bačvič iz Murske Sobote, ki je bil v igri 23 minut. Tretja tekma bo 8. junija v Domžalah, košarkarji pa igrajo na tri dobljene zmage.

Na 20. Rogašovskem teku z mednarodno udeležbo je med člani na 6,6 km dolgi progi zmagal Aljaž Novak iz Atletskega kluba Ormož, drugi je bil Iztok Fister iz Bakovec in tretji Val Hajdenkumer iz Športnega društva Sloparca. Med članicami je na 6,6 km dolgi progi zmagala Anita Rižnar iz Ljutomera, druga je bila Chiara Jošar iz Športnega društva Sloparca Beltinci.

Fister (levo), Hajdenkumer (v sredini)

V soboto sta bili odigrani dve zaostali tekmi slovenske lige v hokeju na travi. V Lipovcih je domača ženska ekipa premagala Moravske Toplice z 1:0. Zmagoviti zadetek je dosegla za Lipovce Špela Berden. V moški konkurenci so Lipovci premagali Moravske Toplice z 2:0. Za Lipovce sta dosegla zadetka: Marsel Stanko in Luka Vegič.

HK Lipovci

Na lokostrelskem tekmovanju 3 D v streljanju v tarče likov so v Šujici v Občini Dobrna Polhov Gradec lendavski lokostrelci zbrali dve bronasti odličji. Drugi mesti sta osvojila: Herman Klement med člani starejšimi od 50 let z golim lokom in Kristijan Horvat med člani s tradicionalnim lokom. Na četrti mesti sta se med člani uvrstila: Dominik Husar s tradicionalnim lokom in Jožef Hozjan z dolgim lokom.

V drugi tekmi finala državnega prvenstva v namiznem tenisu je novomeški SU premagal Maribor s 4:2 in skupni izid v zmagah izenačil na 1:1. Pri Mariborčanih je nastopil tudi Tomaž Roudi iz Črenšovec, ki je dosegel eno zmago v dvojicah skupaj z Gregorjem Komcem. Odločilna tekma bo prihodnjo soboto.

Teniški klub Murska Sobota je na državnem prvenstvu v Kranju dobil novo državno prvakinjo. To je postala njihova igralka Ela Plošnik, ki je v finalu dvakrat s 7:5 premagala Ano Lanišek iz Domžal.

Ela Plošnik (desno)

Na teniških igriščih v Murski Soboti pa je 20 igralcev sodelovalo na prvem odprtem turnirju v okviru letošnje serije petih turnirjev »Murska Sobota Tour 2023.«  Zmagal je Dejan Fujs, ki je bil v finalu boljši od Marka Rituperja, oba iz Murske Sobote z 9:0. Na tretje mesto se je uvrstil Dominik Sedonja iz Rakičana, četrti pa je bil Saša Babič iz Murske Sobote. Naslednji turnir iz te soboške serije bo 24. junija v Murski Soboti.

Dejan Fujs

Rokometni klub Arcont Gornja Radgona je pripravil 34. memorial Mateja Klopčiča in sočasno razglasil najboljše rokometaše v sezoni 2022/2023. Priznanja so dobili: Jaša Rauter, Žiga Peršak, Irenej Roškar, Marko Maltarič, Aljaž Breznik, Matevž Žunič in Alen Kraner.

V Beltincih sta Športna zveza Beltinci in Planinsko društvo Matica iz Murske Sobote pripravila 18. pohod po Ferijevi poti v spomin na nekdanjega nogometaša in športnega urednika Murskega vala Ferija Maučeca ter 7. pohod po poti Jožefa Horvata, nekdanjega predsednika beltinske športne zveze. Na 8 km dolgi poti so bili tudi nekdanji nogometni soigralci Ferija Maučeca.

V Šmarjah je bilo v soboto državno šahovsko prvenstvo učencev in učenk osnovnih šol za starostno kategorijo U – 9. Med 114 učenci je zmagal Aleksandr Konopatski iz Osnovne šole Angele Besednjaka iz Maribora z 9 točkami, najboljši pomurski šahist je bil na 20. mestu Vid Vučak iz Osnovne šole I Murska Sobota s 6.točkami. Med učenkami kategorije U – 9 je med 38. učenkami zmagala Zarja Skarlovnik iz Slovenj Gradca z 8.točkami, Taraja Celcar iz Gornje Radgone je bila osma, zbrala je 6 točk.

Prispeval: Tonček Gider


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
0%