Lokalno

Po poplavah: kakšno je današnje stanje?

today07.08.2023

Ozadje
AD

Po katastrofalnih poplavah, ki so te dni zajele Slovenijo, tudi tokratna noč še ni bila povsem mirna. Gasilci so za odpravljanje posledic poplav posredovali v 57 primerih, največkrat v Pomurju in na Koroškem. Poplavne površine ponekod še vztrajajo, še vedno so zaprte številne ceste. Ponoči je močno upadel pretok reke Mure v Gornji Radgoni, po sanaciji prebitega nasipa pri Bistrici pa so se prebivalci lahko vrnili na svoje domove. Preverili smo, kakšno je stanje v nekaterih drugih pomurskih občinah.

V Prlekiji so bile ogrožene predvsem vasi Spodnje in Zgornje Krapje, Mota in Pristava. Hudo je bilo tudi na Razkrižju, kjer jim je po besedah župana Stanka Ivanušiča med tretjo in pol četrto uro zjutraj vendarle uspelo zaščititi kraje pred najhujšim.

FB župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič: številčna pomoč, da bi preprečili najhujše

Sicer tudi tam ostajajo previdni. Že včeraj so se z Muro borili tudi v beltinski občini. Med Melinci in Gornjo Bistrico so morali postaviti nekakšen zasilni branik, saj nasipa v tem delu Murine struge ni. Župan Marko Virag:

Čeprav so številni menili, da je najhujše že mimo, so se danes težave znova pojavile v Mirišču na Hotizi in v Kotu. Župan Janez Magyar:

FB Občina Lendava; prečrpavanje vode z eno najsodobnejših naprav

S poplavami pa se bojujejo tudi v romskem naselju Pušča, o čemer je župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj dejal:

fb: Romano Kher – Romska hiša – Pušča

Prav tako je pod vodo del Bakovec, kjer je zaradi naraslega potoka Mokoš zalilo Mlinsko, Ribiško in del Partizanske ulice. Namestnica poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Bakovci Tamara Majerič:

fB objava predsednice KS Bakovci Nives Cajnko: poplavljeni športni center v Bakovcih

Ob tem dodajmo, da je ujma marsikje povzročila tudi težave z dobavo pitne vode, ponekod pa je vodo treba tudi prekuhavati. Težav pa ne povzročajo le poplave, ponekod se prožijo tudi plazovi, tako denimo v Boreči, Šulincih in Kraščih, vse bolj pa se domala povsod že bojijo tudi naraščajoče podtalnice. Sicer pa prisluhnimo vodji izpostave regijskega centra za zaščito in reševanje Murska Sobota Martinu Smodišu, ki je preteče nevarnosti strnil tako:

Škoda po ujmi bo seveda tudi v Pomurju ogromna, kar se tiče njene prijave, pa pri Slovenskem zavarovanem združenju pravijo, da ni treba hiteti, temveč je bolje počakati, da se razmere umirijo in voda umakne. Šele nato naj oškodovanci škodo dokumentirajo s fotografijami in posnetki, poškodovane stvari pa ohranijo do konca obravnave primera.

Dodajmo, da je Center za socialno delo Pomurje za vse, ki so v stiski zaradi izrednih razmer, ki vladajo v naši državi po poplavah, vzpostavil posebni telefonski številki, kjer 24 ur na dan ponujajo psihosocialno pomoč. Ob koncu pa še ta novica. Avtobusni promet Murska Sobota je znova vzpostavil redno linijo Murska Sobota – Ljubljana in obratno. Prvi avtobus je iz Pirana proti Pomurju krenil včeraj popoldan, prav tako sta že včeraj popoldne in zvečer na pot proti Mariboru in Ljubljani krenila avtobusa iz Murske Sobote. Od danes pa avtobusi znova vozijo po ustaljenih voznih redih.

AD

Prispeval: Ana Gorše


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
AD
0%