Kultura

V Prekmurju tokrat Preobrnjena hoja

today31.08.2023

Ozadje
AD

V Prekmurju je te dni znova aktiven slovensko-francoski umetniški dvojec DISKOlektiv in Mathilde Vrignaud, ki se ga iz letošnjega aprila spomnimo po vzvratni hoji ob reki Ledavi. Ta pohod sta poimenovala Največji spektakel na svetu, bil pa je del mednarodnega projekta z imenom Vzdolž poti. Zdaj pa sta v Prekmurju na novem pohodu, ki ga imenujeta Preobrnjena hoja, spremlja pa ju tokrat ves čas tudi francoska pisateljica z umetniškim imenom Dolphine Baker, Nathalie Picard.

Foto: Sunčan Stone

Preobrnjeno hojo so začeli pred enim tednom v Lendavi in jo bodo danes končali v Moravskih Toplicah. Pot so danes začeli v Bogojini. Jutri bodo imeli v Ljubljani še sklepni dogodek, Preobrnjena hoja: Poslavljanje.

Foto: Maja Dekleva Lapajne (umetniška sovodja projekta Vzdolž poti, ki je bila tri dni z umetniki na Preobrnjeni hoji).
Foto: DISKOlektiv
Foto: DISKOlektiv

“Prva hoja, aprila 2023, je nosila naslov Največji spektakel na svetu, ker s hrbtno hojo, torej, s hojo s hrbtom, obrnjenim v smeri hoje, ali kot jo tudi imenujemo ritensko ali vzvratno hojo, je ponudila možnost, da sva profesionalna gledalca največje predstave na svetu, to je svet sam, saj hrbtna hoja povzroči, da začnem pozorneje opazovati okolico in sebe, kar me postavi v vlogo gledalca in soustvarjalca dogajanja, bolj kot pa v vlogo osrednje figure, ki naj gledamo njeno predstavo,” je za Murski val pojasnil DISKOlektiv in nadaljeval: “V tako preobrnjeni vlogi, torej, da sva profesionalna gledalca bolj kot uprizoritelja, sva zagledala preobrnjeno gledališče. Na odru, ki je svet, so uprizoritelji ljudje, nebo, pokrajina, živali, rastline, podrobnosti. Zato sva se odločila, da drugo hojo posvetiva raziskovanju preobračanja. Tako sva na Preobrnjeni hoji poleg preobračanja hrbtne hoje preobrnila tudi stanovanje, pisavo, pokrajino in kar smo še na poti za nas zanimivega našli.”

Foto: DISKOlektiv
Foto: DISKOlektiv
Foto: DISKOlektiv

Umetnika sta preobrnila tudi pot. “Namesto ponovitve aprilske poti ob reki Ledavi sva se odločila, da bova bolj zankasto, meandrično pohajkovala po Prekmurju. Tako sva prvih nekaj dni pohajkovala po Lendavi in Lendavskih goricah, vedno po drugi meandrasti poti, odšla preko Dolge vasi v Genterovce, da bi prispela do Dobrovniških goric, ki je bila postojanka za meandraste poti po okolici. Seveda sva vpletla v pot tudi Bukovniško jezero, Bogojino, Dobrovnik. Za konec sva si privoščila Moravske Toplice, da se potopiva v doživetja in sprostiva napetosti, ki so se med Preobrnjeno potjo nabrale,” nam je pojasnil DISKOlektiv.

Mathilde Vrignaud, Maja Dekleva Lapajne, Dolphine Baker in DISKOlektiv (foto: DISKOlektiv)
Foto: DISKOlektiv
Foto: DISKOlektiv

V sklopu tega projekta so pred dnevi na glavo obrnili tudi stanovanje …

 

Sporočilnost vseh teh umetniških dejanj je, da se je treba upočasniti, zadihati, hoditi vzvratno, premisliti, čutiti, opazovati, izražati občutja, izkusiti, se igrati in pogledati na življenje z drugega zornega kota.

S slovensko-francoskim umetniškim dvojcem DISKOlektivom in Mathilde Vrignaud smo aprila letos tudi posneli pogovor na eni od njunih postojank vzvratne hoje ob reki Ledavi, v hiši iz volne v Mlajtincih. Zanimivemu pogovoru lahko še vedno prisluhnete v arhivu oddaj Krpanke (13.4.2023) na tej povezavi: https://www.murskival.si/podkasti/krpanke/.

AD

Prispeval: Ana Gorše


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
AD
0%