Šport

Šport, 23.9.23

today23.09.2023

Ozadje
AD

Danes, v soboto 23. septembra, praznujemo praznik, Dan slovenskega športa, ki ga ja državni zbor leta 2020 potrdil kot državni praznik. Šport si v Sloveniji zagotovo zasluži svoj praznik zaradi izjemnih dosežkov naših vrhunskih športnikov in tudi zaradi pomembnega vpliva in koristi, ki ga ima ta za vsakega izmed nas. Pobuda je nastajala kar nekaj let, na koncu pa je bil v izboru še enega datuma izbran prav 23. september. Takrat je leta 2000, na olimpijskih igrah prvič zaigrala slovenska himna v čast našim olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu. 23. septembra pa ni aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa! Na ta datum se že zadnjih nekaj let otvarja Evropski teden športa, iniciativa Evropske komisije, katere namen je spodbuditi ljudi k telesni dejavnosti in skrbi za zdravje.

V Murski Soboti so osrednji dogodek Praznik športa pri Expanu pripravili Zavod za kulturo turizem in šport Murska Sobota, Športna zveza in Mestna občina Murska Sobota. V zelo pestrem in zanimivem programu so se od ranega jutra do poznega popoldneva v 13. športnih panogah preizkusili mladi in starejši. Skupno je v teku dneva sodelovalo okrog 500 udeležencev.

V Tirani je bilo balkansko prvenstvo v karateju za veterane v katah in v borbah. Za slovensko reprezentanco je nastopil tudi Rolando Horvat iz Karate kluba Mura. Ken iz Murske Sobote, ki je v borbah v starostni skupini nad 55 let v težnostni kategoriji od 75 – 85 kg osvojil drugo mesto in srebrno medaljo.

Ženska članska nogometna reprezentanca je v prvi tekmi Lige narodov v Krškem gostila reprezentanco Češke. Gostje, ki so na 27. mestu evropske lestvice, so bile boljše in so tekmo proti Sloveniji, ki je na 40. mestu, dobile z 2:0. Zadetka za Češko sta dosegli Aneta Pochmanova v 39. in Klara Cahynova v 86. minuti tekme. Za slovensko nogometno reprezentanco, ki je prvič nastopila pod taktirko novega selektorja Saše Kolmana, so od Pomurk nastopile: celo tekmo Špela Kolbl iz Mure None, Sara Makovec iz Olimpije do 85. minute, Manja Rogan iz Murske Sobote do 66. minute in Mateja Zver iz Gornje Bistrice do 71. minute. Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala 26. septembra v Zenici proti Bosni in Hercegovini.

Nogomet, Krško, Ženska Liga Narodov (Slovenija – Ceška), , 22-Sep-2023, (Foto: Luka Vovk)

V Ljutomeru je Športna zveza Ljutomer pripravila 7. Lotmerški tek, na katerem je teklo 168 tekačev v mlajših in starejših kategorijah. Med člani na 7,5 km dolgi progi je zmagal Goran Marković iz Maribora, drugi je bil Matjaž Rus in tretji Aljaž Novak, oba iz Atletskega kluba Ormož. Med članicami je na 7,5 km dolgi progi bila najhitrejša Andreja Gorčan iz Dobrovnika, članica Atletskega kluba Ormož, pred Saro Rojnik iz Veržeja, članico Squash kluba Ljubljana, tretja je bila Vesna Dokl iz ekipe Farmtecha. Več o 7. Lotmerškem teku bomo poročali še v nedeljskem športnem popoldnevu.

V Grosupljem se je začela elitna članska državna šahovska liga. V prvem kolu je Ptuj premagal soboški Pomgrad s 3,5:2,5. Za Pomgrad so remizirali in osvojili po pol točke: Lajoš Sereš, Denis Gjuran, Matej Titan, Tomislav Gruškovnjak in Marko Coklin. V drugem kolu bo soboški Pomgrad igral proti ekipi Tajfuna iz Ljubljane in v 3. kolu v nedeljo še proti Celju.

Tomislav Gruškovnjak

 

AD

Prispeval: Tonček Gider


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
AD
0%