Domov

21. Vinska kraljica Slovenije je Maja Žibert

14 januarja 2017 Aktualno Novice


Kmetijski minister Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec projekta, Janez Erjavec sta sinoči v hotelu Radin v Radencih okronala 21. Vinsko kraljico Slovenije. To je postala Maja Žibert iz Šentruperta. Vinska kraljica bo tako v letošnjem letu združevala slovenske vinorodne dežele ter predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino doma in v svetu.

 

Židan je ob kronanju v nagovoru poudaril, da opravlja vinska kraljica veliko pomembnih stvari za vinogradništvo in vinarstvo, pa tudi za državo. Spomnil je, da pridelamo letno v Sloveniji med 70 in 100 milijoni litrov zelo dobrega vina, kar je v svetovnem merilu 0,3 odstotka, vendar pa imamo zelo dobra vina, med slovenskimi vinarji pa je zaradi uspešne prodaje na tujih trgih veliko optimizma.

Od jubilejne, 20. krone, se je  z nagovorom poslovila Sara Stadler, 20. Vinska kraljica Slovenije za leto 2016.

 

 

Nova vinska kraljica je v nagovoru poudarila, da se bo trudila nadaljevati uspešno poslanstvo predhodnic in ministru zagotovila tudi podporo vinogradnikov pri boju za slovenski teran, za vino kraljice pa si je izbrala modro suho vino frankinjo premium, letnik 2015, Vinske kleti Krško.

 

Maja Žibert se je rodila 25. 6. 1993 v Novem mestu. Osnovnošolsko izobraževanje je končala v Šentrupertu, srednjo šolo in maturo na Gimnaziji Želimlje ter univerzitetni študij na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru. Po izobrazbi diplomantka turizma nadaljuje študij v 2. letniku magistrskega študija turizma na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru v Brežicah. Je tudi prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru. Maja Žibert je članica več društev, turističnih, kulturnih in prostovoljnih skupin, večkratna prostovoljka na mednarodnih prostovoljskih misijah ter aktivna pevka v vse bolj prepoznavni glasbeni skupini Lilith, ki je glasbeno popestrila tudi sinočnje kronanje.