Domov

Od jutri poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo

15 januarja 2017 Aktualno Novice


Jutri se začenja preventivna akcija policije in Agencije za varnost prometa s sloganom Vozimo pametno! Akcija, v kateri bodo policisti poostreno nadzirali, ali med vožnjo uporabljate mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje, bo potekala do 29. januarja.

Kot navajajo na policiji, lahko vozniki zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo spregledajo drugega udeleženca v prometu ali pomembno prometno signalizacijo, zato se pravočasno ne odzovejo na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo tudi zastoje v prometu, še dodajajo policisti.

Anketa Javne agencije za varnost prometa, v kateri je sodelovalo 1.000 voznikov, je pokazala, da med vožnjo telefone uporablja kar 75 % voznikov. Skoraj vsi med temi med vožnjo telefonirajo, ena tretjina pregleduje socialna omrežja, 7 % si zapisuje beležke, opomnike in podobno, 5 % jih brska po spletnih straneh, 3 % uporabljajo mobilne aplikacije, poleg tega pa skoraj desetina telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo.

V letu 2016 so policisti obravnavali skupno 14.288 kršitev zaradi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.