V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Literarni natečaj Mura – moja reka!

4 marca 2017 Aktualno Novice


Zavod republike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Maribor, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in občina Veržej so objavili literarni natečaj Mura – moja reka!

Literarni natečaj Mura – moja reka! je del dogodka BioBlitz – 24 ur z reko Muro. Kot ob tem navajajo organizatorji, je reka Mura naša zadnja velika reka, vzdolž katere lahko opazujemo naravno delovanje vode, z meandri in mrtvicami, obsežnimi poplavnimi gozdovi ter značilno kmetijsko kulturno krajino mokrotnih travnikov, mozaičnih polj in vasi na robu poplavnih ravnic. Ti deli narave izstopajo v evropskem prostoru in so dom številnih edinstvenih rastlinskih in živalskih vrst. Kot še dodajajo organizatorji literarnega natečaja, tudi ljudje ob Muri živijo z reko, njihovo sobivanje je bilo dolga leta samoumevno, kar se ne odraža le v ohranjeni naravi, ampak tudi v bogati kulturni dediščini.

V natečaju morajo avtorji v kateri koli besedilni vrsti predstaviti reko Muro, življenje in ljudi ob njej, vsak pa lahko prispeva eno besedilo. Literarni prispevek skupaj s prijavnico pošljejo na Zavod za varstvo narave, Območno enoto v Mariboru do 15. maja. Prispela literarna dela bo ocenila tričlanska strokovna komisija. Najboljši bodo prejeli praktične nagrade, ki jim jih bodo podelili na dogodku BioBlitz – 24 ur z reko Muro, ki bo v Veržeju 9. junija.