V etru
Tako na to gledam jaz in kako na to gledate vi
Domov

ČZS spodbuja sejanje medovitih rastlin

9 marca 2017 Aktualno Novice


Čebelarska zveza Slovenije je začela vseslovensko akcijo spodbujanja sejanja in sajenja medovitih rastlin. Tako med drugim izvajajo projekt »Kar sejemo, to žanjemo«, občine pozivajo k sajenju medovitih rastlin, vrtcem in šolam pa bodo podarili sadike lip in semena sončnic.

S projektom »Kar sejemo, to žanjemo« so v preteklih letih spodbujali sejanje ajde, letos pa ga nadgrajujejo s spodbujanjem setve sončnic, ki so bogata paša za čebele in pomembna hrana za ljudi, čebele in druge živali. Projektu se bodo pridružile kmetijske šole, ki bodo sejale sončnice, med njimi tudi Biotehniška šola Rakičan.

Čebelarska zveza Slovenije pa že vrsto let poziva tudi slovenske občine, da zasajajo avtohtone medovite rastline, ki so v našem okolju naravno prisotne že stoletja in so prilagojene na naše podnebne razmere. Predlagajo jim, da ob vsakem rojstvu novega občana le temu podarijo sadiko avtohtonega drevesa. Primerni bi bili javorji, lipe, pravi kostanji in divje češnje, pa tudi iglavci, predvsem smreka in jelka.

Čebelarska zveza Slovenije pa nadaljuje tudi ozaveščanje mladih o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja. V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in podjetjem Semenarna Ljubljana bodo vsem slovenskim vrtcem in osnovnim šolam podarili sadike lipe in semena sončnic.