Domov

Danes je dan brez cigarete

31 januarja 2017 Aktualno Novice


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob tem menijo, da so bolezni in smrti, povzročene s kajenjem, nepotrebne in se jih lahko prepreči. Podpirajo predlog novega zakona, ki prinaša celovit program sodobnih in učinkovitih ukrepov za zmanjševanje razširjenosti in posledic kajenja.

Na NIJZ pojasnjujejo, da imajo kadilci na voljo različne vrste pomoči pri opuščanju kajenja. Programi opuščanja kajenja potekajo v zdravstveno-vzgojnih centrih, ki so v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, se lahko kadarkoli obrnejo na najbližji zdravstveno-vzgojni center in ne potrebujejo napotitve osebnega zdravnika. Izbirajo lahko med skupinskim in individualnim svetovanjem za opuščanje kajenja.

Kot brezplačna pomoč kadilcem, ki želijo opustiti kajenje ali potrebujejo pomoč pri vzdrževanju abstinence, je na voljo tudi svetovalni telefon, kjer svetovanje izvajajo usposobljeni svetovalci. Klic na svetovalni telefon 080 27 77 je brezplačen, telefonska številka pa deluje vsak delovnik med 17.00 in 20.00. Telefonska številka je objavljena na embalaži tobačnih izdelkov.

Na svetovalnem telefonu uporabniki dobijo informacije o škodljivostih kajenja, prednostih ne-kajenja, metodah opuščanja kajenja, ki so v Sloveniji na voljo, kam se obrniti po pomoč, informacije o tem, kako opustiti kajenje, izvaja pa se tudi podpora v času opuščanja kajenja in podpora v času vzdrževanja abstinence.

Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta dve tretjini kadilcev, ki v povprečju izgubijo od 10 do 15 let življenja, mnoga leta pred smrtjo pa preživijo z zelo slabo kakovostjo življenja. Kajenje tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje – povzroča številne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številne druge bolezni, med drugim sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, splošno poslabšano zdravstveno stanje idr. Kajenje nosečnic je vzročno povezano z nizko porodno težo otroka, prezgodnjim porodom, zmanjšanjem pljučnih funkcij pri otroku, razcepljeno ustnico in/ali nebom ter nenadno smrtjo dojenčka, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev, kar je več kot je letno smrti zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj.