V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Danes lahko kavo ali čaj plačate z verzom

21 marca 2017 Aktualno Novice


Današnji 21. marec je tudi svetovni dan poezije. Pobuda dunajske pražarne kave Julius Meinl »Plačaj z verzom« bo ponovno prebudila uveljavljene in priložnostne poete po vsem svetu. Danes je namreč verz valuta za čaj in kavo v 37 državah in 1400 kavarnah po vsem svetu, tudi v Pomurju. V Pomurju boste lahko kavo in čaj plačali z verzom in slepim ter slabovidnim pomagali do knjig v baru Art Caffe in Kavarni Metropol v Murski Soboti, v Cafe Micron v Odrancih, v Varaš baru v Turnišču in v Kavarni Metropol ter Cafe Plaza v Gornji Radgoni. 

Eden od glavnih razlogov za akcijo Plačaj z verzom je ljudem pokazati, da ima poezija moč, da spreminja naš pogled na svet. Julius Meinl je v svoji raziskavi odkril, da je več kot 80 %  ljudi razočaranih nad trenutnimi razmerami v svetu, a vendar štirje od petih verjamejo, da raziskovanje ustvarjalne plati pomaga izboljšati njihov pogled na življenje. Z letošnjo pobudo želi tako dunajska pražarna kave s pomočjo poezije prebuditi optimističen pogled na življenje v vseh nas.

V Sloveniji pa bo akcija imela tudi dobrodelno noto. Slovenski poeti bodo z oddanim verzom pomagali slepim in slabovidnim otrokom ter mladostnikom narediti literaturo dostopnejšo. Za vsak napisan verz bo namreč namenjenih 50 centov za obogatitev knjižnice centra IRIS za slepe in slabovidne.