V etru
Najlepše želje s čestitkami in pozdravi
Domov

e-Naročanje še ni v celoti zaživelo

16 januarja 2017 Aktualno Novice


Včeraj naj bi v Sloveniji zaživelo eNaročanje, a ker se nekateri izvajalci zdravstvenih storitev še niso vključili v sistem, zdravniki bolnikom do nadaljnjega še izdajajo dve napotnici – elektronsko in papirnato.

Elektronsko oziroma eNaročanje je zasnovano tako, da se bodo lahko bolniki na preglede in druge zdravstvene storitve naročali elektronsko. Glavna pridobitev eNaročanja bo ta, da bodo na enem mestu zbrani izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki določeno zdravstveno storitev izvajajo, točne informacije o dejanskih čakalnih dobah in hitrejši postopek naročanja. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je nosilec projekta, bo eNaročanje državljanom omogočilo boljši pregled nad tem, kdo izvaja zdravstvene storitve v celotni Sloveniji. Na osnovi prikazanih čakalnih dob in prvih prostih terminih, ki so bodo osveževali vsako uro, se bodo lahko bolniki naročili na termin pri specialistu z najkrajšo čakalno dobo. Termin in izvajalca bodo pod določenimi pogoji lahko tudi spremenili, in to od doma. Bolniki, ki niso vešči uporabe interneta, bodo še naprej imeli na razpolago naročanje po telefonu in osebno.

Kdaj bo eNaročanje v celoti zaživelo?

Čeprav je bilo napovedano, da bo to 15. januar, sistem v celoti še ne deluje. Zapletlo se je namreč pri tem, da se vsem izvajalcem še ni uspelo vključiti v sistem. Kot so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od vseh izvajalcev, ki ponujajo zdravstvene storitve na bolnišnično-specialistični ravni in na terciarni ravni, je bilo namreč konec lanskega leta v sistem vključenih 431 izvajalcev, medtem ko se jih 131 še ni vključilo. To so, kot navajajo na NIJZ, predvsem koncesionarji. Splošna bolnišnica Murska Sobota je v sistem vključena, eNaročanje pa po navedbah vodstva tudi v naši regijski zdravstveni ustanovi še ni v celoti steklo, saj se ga bolniki le s težavo poslužujejo. Na murskosoboški območni enoti Nacionalnega inštituta podatka, koliko ponudnikov zdravstvenih storitev – koncesionarjev v Pomurju se je že vključilo v sistem, še nimajo. Ker vsi izvajalci torej še niso vključeni v eNaročanje, brezpapirnato naročanje na zdravstvene storitve še ni omogočeno. Tako bo nekaj časa še ostala v uporabi napotnica v papirnati obliki, ki omogoča bolnikom naročanje tudi pri izvajalcih, ki v eNaročanje še niso vključeni.