V etru
Druga jutranja kronika
Domov

Ekipa DPM Sveti Jurij ob Ščavnici spet državni prvak

24 aprila 2017 Aktualno Novice


Pri Svetem Juriju ob Ščavnici je konec tedna potekalo državno tekmovanje Mladi in kmetijstvo. Pomerilo se je 10 tričlanskih ekip. V finale so se uvrstile ekipe Društev podeželske mladine Mežiška dolina, Mirna Peč in Sveti Jurij ob Ščavnici. Drugo leto zapored je zmagala ekipa Društva podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki so jo sestavljali Rok Lančič, Tomaž Vrzel in Žan Gregorec. 

 

Državno tekmovanje Mladi in kmetijstvo je organiziralo Društvo podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici s pomočjo Zveze Slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Letošnje teme kviza so bile prašičereja, varna vožnja s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo, škoda in sanacija v gozdu ter praznično leto Slovencev: košnja, žetev in mlatev. Tekmovanje je potekalo v štirih krogih, v zadnji, finalni krog so se uvrstile ekipe, ki so v 3 preteklih krogih zbrale največ točk. Zmagala je domača ekipa, ki si je s tem tako zagotovila udeležbo na državnem tekmovanju Mladi in kmetijstvo prihodnje leto. Čeprav je zmagala ekipa Društva podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici, da prihodnje leto ne bo organizator državnega tekmovanja, ampak so organizacijo predali drugouvrščeni ekipi Društva podeželske mladine Mirna Peč.

 

 

Še pred samim kvizom so pripravili 3 delavnice. Na njih so mladi s podeželja in kmetje razpravljali o izzivih, s katerimi se srečujejo mladi prevzemniki, govorili o socialnem varstvu na kmetijah in o aktivni participaciji, predvsem mladih v društvih.