Domov

Forum o mladih in njihovi prihodnosti v Evropski uniji

5 maja 2017 Aktualno Novice


Informacijska točka Europe Direct Murska Sobota je pripravila dopoldne na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru forum Mladi in njihova prihodnost v Evropski uniji. Na vprašanja dijakov so odgovarjali evropska poslanka Tanja Fajon, poslanec Državnega zbora Jožef Horvat in direktor zavoda Evropa misli – središče evropski idej Dragan Barbutovski. 

Dijake ljutomerske gimnazije je na tokratnem forumu med drugim zanimalo, katere uspeh Evropske unije bi prepričal mlade, če jih neuspehi, kot sta brexit in migrantska kriza, odvračajo od povezave, kje sogovorniki vidijo Evropsko unijo čez 10 let, ko bo praznovala 70-letnico, katera je največja težava, s katero se bo soočala v prihodnosti Evropska unija, pa tudi, kaj lahko državljani Evropske unije naredijo, da naredijo takšne razmere, da bi se mladi ustalili in si ustvarili družine. Uvodoma pa jih je zanimalo tudi, kaj bi morala storiti Slovenija, da bi mladim, ki se odločijo za študij v tujini, zagotovila priložnosti za delo doma. Mnogi se namreč po študiju ne vrnejo v Slovenijo, ker naj ne bi bila perspektivna, ker ne dobijo službe.

 

Sogovorniki, evropska poslanka Tanja Fajon, poslanec Državnega zbora Jožef Horvat in direktor zavoda Evropa misli – središče evropskih idej Dragan Barbutovski možnost izobraževanja v tujini vidijo kot odlično priložnost za vse mlade, Fajonova vidi idealno ureditev v tem, da bi se mladi vrnili v Slovenijo in v tujini pridobljeno znanje in izkušnje uporabili pri delu v svoji državi. Horvat je menil, da je naloga domače politike, da ustvari takšne razmere in priložnosti, da bi se mladi radi vrnili, Barbutovski pa je k temu dodal še, da mora vsak med nami storiti tudi svoj del, s pridobivanjem novih znanj, veščin, kompetenc, mednarodnih izkušenj.

Za neuspehe Evropske unije je Jožef Horvat okrivil populistično politiko, ki se pojavlja v nekaterih državah, glede uspehov pa vsi sogovorniki vidijo v Evropski uniji tudi pozitivne zgodbe, tako v spoštovanju človekovih pravic, kot v naložbah, ki jih je v vsaki slovenski vasi financirala Evropska unija, pa tudi v temeljnih svoboščinah, ki so današnjim generacijam samoumevne.

Za prihodnjo Evropsko unijo si Tanja Fajon želi, da bi bila celina miru, kjer bi se počutili varne, Dragan Barbutovski pa, da bi se Evropska komisija nehala vpletati v vsa področja našega življenja, saj prav to vpletanje odvrača ljudi od Evropske unije.

Po mnenju sogovornikov se bo povezava v prihodnosti soočala z nezaupanjem med ljudmi do Evropske unije, ta se bo morala približati ljudem, Evropejcem, morala se bo prilagoditi novim okoliščinam.

Mladim daje Evropska unija veliko priložnosti, dobro je, da mladi razmišljajo drugače, ni pa nujno, da sledijo starim vzorcem in se tudi sami ustalijo, je menil Barbutovski, evropska poslanka Tanja Fajon pa je dodala, da je treba izzive jemati kot priložnosti, da se nam lahko čez noč življenje postavi na glavo in takrat nam ne preostane drugega, da se prilagodimo.