Domov

Inšpektorji v podjetju Ljutomerčan večjih nepravilnosti niso ugotovili

6 julija 2021 Aktualno Novice


Potem ko je v javnosti zaokrožil posnetek spornih ravnanj pri intenzivni reji prašičev, je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin takoj pristopila k preverjanju pristnosti posnetka in ugotavljanju dejanskega stanja na terenu. Posnetek naj bi se nanašal na podjetje Ljutomerčan. Inšpektorji so opravili nadzor in večjih nepravilnosti niso ugotovili. Direktor Ljutomerčana Miha Kuhar je vložil prijavo na policijo.

Kot so sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, inšpektorji pri podrobnem nadzoru večjih nepravilnosti niso ugotovili, nekaj neskladja je bilo le glede namestitve igral oziroma materiala za zadostitev etoloških potreb in uporabe stelje v posameznih boksih, kar bodo v podjetju uredili in odpravili. Direktor Ljutomerčana Miha Kuhar je za Murski val pojasnil, da glede na posnetke menijo, da so starejši, kot trdijo aktivisti Društva AETP, ki naj bi jih skrivaj posneli lani in letos. Na policijo je že vložil prijavo.

V družbi Ljutomerčan sicer redijo od 755 do 760 plemenskih svinj, večjim odkupovalcem pa prodajajo odojke za nadaljnjo rejo. Načrtujejo, da se bodo z lokacije v Ljutomeru kmalu preselili. S projekti in pridobivanjem dovoljenj so začeli leta 2018, letos spomladi so od države dobili zeleno luč za gradnjo dveh novih objektov na farmi v Cvenu. Kuhar napoveduje, da bi konec poletja na Cvenu že začeli rušiti stare objekte, nova objekta za rejo prašičev po najnovejših smernicah pa naj bi bila končana do leta 2023.