V etru
Oaj kak san zlüfto, oddaja o športu
Domov

Izbirajo najboljšega za volanom

27 februarja 2019 Aktualno Novice


Avto-moto zveza Slovenije že tretje leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja letos dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika. Sam izbor poteka v več fazah, zmagovalca pa bosta znana v začetku maja.

V prvi fazi izbora Najboljši za volanom, ki poteka do 17. marca, Avto-moto zveza Slovenije vabi mlade voznike in voznice, stare do 24 let, da opravijo test oziroma preskus znanja na prenovljeni spletni strani izbora. Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk spletnega preskusa bo zveza povabila v svoj Center varne vožnje na Vranskem, kjer se bodo v polfinalih, ki bodo 5. in 6. aprila, pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preskušnjah. Najboljši bodo postali finalisti in finalistke izbora in se bodo 9. maja preizkusili še v finalnem tekmovanju. Finalisti in finalistke, še posebej pa zmagovalec in zmagovalka, bodo postali mladi ambasadorji in ambasadorke varne vožnje, še navajajo na Avto-moto zvezi Slovenije.

Zveza je sicer najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. Leta 2017 je v izboru sodelovalo več kot 1500 mladih, lani že več kot 3000, letos pa pričakujejo, da bo udeležencev še več.