V etru
Domača plošča
Domov

Izbiramo Pomurko in Pomurca leta 2021

24 decembra 2021 Aktualno


Začenjamo letni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2021. Kandidate za finalni izbor smo izbrali v redakciji tudi na podlagi predlogov poslušalk in poslušalcev.

Kandidatke in kandidati za Pomurko in Pomurca leta so:

Tonček Gider iz Murske Sobote – prejemnik Bloudkove plakete za življenjsko delo v športu. Starosta slovenskega športnega novinarstva je športnemu novinarstvu zapisan svoje celo življenje.  Njegov glas je bil slišan v prenosih in poročilih na stotine različnih tekem, najpogosteje v nogometu, na raznih domačih športnih prireditvah in pri poročanju s športnih tekmovanj iz tujine. Na Murskem valu že več kot 30 let ureja in pripravlja športno rubriko pri dnevnih poročilih in ostale tedenske športne vsebine, je pa tudi dolgoletni član Društva
športnih novinarjev Slovenije.

Janko Rožman iz Bakovec – prejemnik Bloudkove plakete za življenjsko delo v športu. Svoje delo in življenje je namenil športu, s svojim delovanje pa je pustil sledi v številnih športnih zvrsteh: kot učitelj telesne vzgoje na več osnovnih šolah, izvedel je prvo šolsko prvenstvo v hokeju na travi v Sloveniji. Aktiven je še danes, saj vodi vadbo za upokojence.

Robert Kuzmič iz Vidonec – predsednik Nogometne šole Mura, ki je od nedavnega tudi glavni direktor Iskratela. V zadnjih šestih letih delovanja v Nogometni šoli Mura je, ob pomoči uspešne ekipe, klub iz tretje lige popeljal do naslova pokalnega prvaka v lanskem letu in naslova državnega prvaka v letošnjem letu. Muraši so se letos jeseni že tretje leto zapored pomerili tudi na evropskih zelenicah in tudi tako poskrbeli za  promocijo Murske Sobote, Pomurja in Slovenije.

Feri Lainšček iz Murske Sobote – pesnik, pisatelj, dramatik in scenarist, ki je letos prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju literature. Lainščkovi literarni dosežki s svojo visoko umetniško vrednostjo že skoraj 40 let pomembno bogatijo zakladnico slovenske kulture. Je vrhunski pesnik in pisatelj panonske Slovenije, ki tankočutno slika življenje preprostih ljudi z roba družbe, s prikazovanjem nemirne, iščoče plati ciganske duše pa izraža spoštovanje do drugačnih, so še zapisali v obrazložitvi nagrade.

Sandi Červek je akademski slikar iz Murske Sobote, eden od poglavitnih predstavnikov prekmurske likovne umetnosti. Najbolj poznan je po minimalističnih črnih platnih, zaradi katerih ga pogosto označujejo za umetnika črnine, letos pa se je uvrstil tudi med prejemnike nagrade Prešernovega sklada za razstavo 1+1=11.

Milena Toth je ljubiteljska slikarka iz Murske Sobote, članica Likovnega društva Gornja Radgona. Potem ko je šele pred tremi leti začela slikati in je lani imela svojo prvo samostojno razstavo ter z njo navdušila, so letos njeno nadarjenost prepoznali tudi pri Zvezi likovnih društev Slovenije. Za likovno delo z naslovom Med staro šaro so ji podelili zlato paleto na področju klasičnega slikarstva. 

Irena Kumer, dolgoletna predstojnica murskosoboške območne enote Zavoda za šolstvo. Enoto je vodila celih 26 let, na tem mestu pa je nudila strokovno podporo pedagoškim delavcem v regiji ter v Porabju. Bila je predana pedagoški stroki, pri svojem delu pa je bila osredotočena predvsem na učence.  

Vera Granfol, učiteljica osnovne šole Gornja Radgona, ki je kot prva v Sloveniji prejela nagrado Najboljša učiteljica globalnega učenja. Nagrado ji je na 6. nacionalni konferenci globalnega učenja podelilo društvo Humanitas – center za globalno učenje in sodelovanje. Vera Granfol je nagrado prejela za akcijo, v kateri je pred dvema letoma skupaj z desetimi učenci Osnovne šole Gornja Radgona 100 dni nosila vsak dan iste majice in kavbojke.

Laura Kovač je magistrica pedagogike iz Dolge vasi, ki se je letos uvrstila med prejemnike priznanj Andragoškega centra Slovenije zglednim učečim se. Je Rominja, ki je s svojim delom na ljudski univerzi in prostovoljnim delom v centru v domačem naselju zgled številnim mladim.

Gasilska zveza Šalovci, ki že celo leto izvaja akcijo zbiranja pločevink za terapije otrok, ki imajo celostni zaostanek v razvoju in potrebujejo terapije. Aktivirali so vsa gasilska društva v občini, s pomočjo prizadevnih gasilcev in domačinov pa so do zdaj z odpadnimi pločevinkami zbrali že več kot dva tisoč evrov, ki so jih predali staršem bolnih otrok. Njihova akcija je prerasla meje občine, saj pločevinke zbirajo po celem Pomurju. 

Danes začenjamo radijsko glasovanje in bo trajalo 10 dni, torej do 30. decembra, ko bomo sklenili letni izbor za Pomurko in Pomurca leta. Zmagovalca v izboru Pomurka in Pomurec leta 2021 bomo razglasili v nedeljo, 2. januarja 2022 v oddaji Nedeljska kuhinja.