Domov

KAKO HITRO IN UGODNO OGRETI STAROMEŠČANSKO STANOVANJE?

16 novembra 2021 Aktualno Oglas


Sproščeno zimsko soboto jutro, dobra knjiga in skodelica vročega čaja? Sliši se romantično, a če morate vstati tako rekoč sredi noči in dva nadstopja nižje zakuriti, da lahko iz pižame zlezete v vsaj približno ogreti kopalnici, potem vsa romantika hitro zbledi. Poleg tega se debele stene meščanskega stanovanja ne ogrejejo hitro. Verjamemo, da zna biti ogrevanje v stanovanjih, ki se nahajajo v mestnih jedrih, pravcati izziv, a hkrati imamo za vas tudi dobro rešitev.

Značilni visoki stropovi, debele stene ter temna, utesnjena kurilnica v ledenih kletnih prostorih stavbe so malce manj simpatična plat bivanja v starem mestnem jedru. Če morate zgodaj zjutraj odtavati v klet, da zakurite na drva, je to seveda zelo zoprno. Da se ti prostori primerno segrejejo do takšne temperature, da vam resnično postane udobno, pa terja svoj čas. Ker verjamemo, da časa ni vedno na pretek, ogrevanje na plin ali kurilno olje je okolju precej manj prijazno in predvsem izjemno drago, pa vam predstavljamo enostavno in ugodno rešitev.

V podjetju Kronoterm so izdelali rešitev za težave in izzive, s katerimi se lastniki stanovanj v mestnih središčih soočate vsak dan. Zasnovali so toplotno črpalko VERSI-I, ki je idealna za staromeščanska stanovanja, ki nimajo veliko prostora za namestitev ogrevalnega sistema ali zunanjih površin, kamor bi lahko postavili zunanjo enoto naprave. VERSI-I je namenjena notranji postavitvi brez zunanje enote in jo lahko postavite praktično kamorkoli v prostor – bodisi v kakšen kot, nišo, na podstrešje, pod stopnice – ali celo v vašo kuhinjo, saj se vizualno lahko postavi ob bok ostalim gospodinjskim aparatom. Stanovanja v mestnih središčih imajo običajno visoke stopove in tudi sami prostori so veliki, pri čemer bi lahko bil hrup toplotne črpalke težava. Ker so v Kronotermu specialisti za tihe in učinkovite toplotne črpalke, je tudi njihova toplotna črpalka VERSI-I izjemno tiha. Kar 40-x tišja je od evropskih zahtev za tovrstne naprave.

Stanovanja v mestnih jedrih se načeloma nahajajo v precej starih objektih iz prejšnjih stoletij. Nemalo kateri je spomeniško zaščiten. Menjava ogrevalnega sistema je v takšnih stavbah precej zahtevna, a če obstoječ sistem zamenjamo za toplotno črpalko, potem temu ni tako. Sama adaptacija pri umestitvi toplotne črpalke VERSI-I ni preveč zahtevna, saj je zahvaljujoč majhnim dimenzijam in nizki teži omogočena celo postavitev na podstrešje in izpeljava cevi skozi dimnik ali streho. Kompaktnost naprave je še toliko bolj priročna za staromeščanska stanovanja, saj dvigal navadno ni, hodniki in stopnice pa so izjemno ozki. Preboji debelih zidu pri vgradnjo prav tako niso nujno potrebni, kar vam omogoča učinkovito in varčno investicijo v vaše stanovanje kljub strogim zahtevam Zakona o spomeniškem varstvu.

Torej – toplotna črpalka v stanovanju?

Da! Toplotna črpalka VERSI-I je namreč tišja od vašega hladilnika – pravzaprav bi lahko njen zvok primerjali z glasnostjo našega dihanja. Poleg skoraj neslišnega delovanja seveda k udobju vašega bivanja prispevajo njena učinkovitost in varčnost v primerjavi z ostalimi toplotnimi črpalkami ter pečmi na druge energente (npr. ogrevanje na plin, olje) kot tudi upravljanje na daljavo. Pozabite na jutranje sprehode do kurilnice, nočno stražo, da ne bi kaj zagorelo, čiščenje kurilnice in saj ter seveda na visok račun za ogrevanje.

V kolikor se tudi vi odločate za menjavo ogrevalnega sistema ali imate stisko s prostorom, pokukajte na www.kronoterm.com. Za nasvet in več informacij jim lahko pišete na info@kronoterm.com ali jih pokličete na 03 703 16 20.