V etru
Preteklih 24 - OKC poroča v živo
Domov

Kampanja Rešimo Muro! poziva Šarca, naj konča 30-letno bitko za Muro

5 marca 2019 Aktualno Novice


Iz kampanje Rešimo Muro! so v imenu več kot 120 organizacij iz Slovenije in tujine predsednika vlade Marjana Šarca pozvali, naj konča več kot 30-letno bitko za Muro, razveljavi koncesijo za gradnjo elektrarn na njej in jo trajno zaščiti. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ima vlada pod vodstvom Šarca prvo priložnost za izpolnitev koalicijske pogodbe, v kateri so stranke zapisale, da elektrarn na Muri ne bo, že ta četrtek na redni seji.

Preteklo sredo, 27. februarja je potekel rok za podajo pripomb na Osnutek Uredbe o prenehanju veljavnosti Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja. Podporo razveljavitvi Uredbe za gradnjo 8 hidroelektrarn na reki Muri je izkazalo 100 znanstvenikov in več kot 100 organizacij iz Slovenije in Evrope. »Glede na to da je razglašena Biosfera, je razveljavitev uredbe nujni in logični naslednji korak. Podporniki prostotekoče Mure ne glede dogajanje na političnem odru pričakujemo takojšnjo razveljavitev uredbe ter trajno zaščito reke Mure brez nadaljnjega slepomišenja in nepotrebnega odlašanja,« so sporočili iz kampanje Rešimo Muro!

»Večina političnih strank je v anketi pred volitvami nedvoumno zavzela stališče, da so proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri. Vladne stranke so to zapisale celo v koalicijsko pogodbo. Upam, da bo predsednik vlade storil vse, da se reka Mura, imenovana tudi ledvica Prekmurja in Prlekije, trajno zaščiti in s posebnim zapisom izvzame iz vseh dokumentov za energetsko izrabo. Upravičeno pričakujemo, da bo premier s svojo avtoriteto pripomogel, k izpolnitvi obljube in s tem dokazal, da koalicijska pogodba ni bila podpisana s figo v žepu,« pravi predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš.

»Predsednika vlade Marjana Šarca držimo za besedo in zahtevamo, da Muro takoj uvrsti na sejo vlade in razveljavi koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn. Prav tako pričakujemo, da bo novi minister za okolje in prostor brez nadaljnjega nadaljeval postopke za dokončno in trajno rešitev Mure ter prebivalcem od Šentilja do hrvaške meje pomagal pri vzpostavitvi razmer za zdravo življenjsko okolje in razvoj zelenega turizma,« dodaja vodja Muzeja norosti Trate Sonja Bezjak.

»Reka Mura skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot 1000 km še prosto tekočih rečnih žil. Predstavlja dom kar 51 domorodnim vrstam rib, kar jo uvršča na sam vrh po številu ribjih vrst na nacionalnem nivoju. Upravičeno jo imenujemo kraljica biotske raznovrstnosti, ki pa ima celo velik potencial za izboljšanje ekološkega stanja – revitalizacijo reke. Zadnji čas je, da vlada konča več kot 30-letno bitko za reko Muro in ta naravni biser trajno zaščiti,« pa je povedala predsednica Društva za proučevanje rib Slovenije Andreja Slameršek.

Pozivu so dodali imena 100 organizacij in društev iz Slovenije ter 24 organizacij in ustanov iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Nemčije, ki podpirajo omenjene zahteve.