Domov

Kinološko društvo Lendava praznuje 40 let

6 julija 2021 Aktualno Novice


Za Kinološko društvo Lendava je letos slovesno leto. Praznuje namreč okroglih 40 let obstoja, kar so ta konec tedna zaznamovali s proslavo v Gledališki in koncertni dvorani Lendava. Ob tem so tudi podelili priznanja zaslužnim članom in zahvale podpornikom društva.

Kinološko društvo Lendava je 16. januarja 1981 ustanovila skupina desetih ljudi, do danes pa se lahko pohvali s pomembnimi dosežki. Prvi predsednik društva je bil Štefan Šinko, ki je zdaj predsednik Kinološke zveze Slovenije ter je znan in priznan mednarodni sodnik.

»Leta 1984 smo priredili prvo razstavo psov, leta 1987, se mi zdi, pa prvo mednarodno razstavo. S tem smo se pojavili na zemljevidu Evrope in po tistem Lendava – ne bodimo skromni – s svojimi razstavami slovi daleč naokoli,« je poudaril predsednik Kinološkega društva Lendava Robert Požonec. »Na mednarodnih razstavah se namreč pojavi zelo veliko psov, do 800, bilo pa jih je tudi že več kot tisoč, iz okoli dvajsetih držav, prav tako je eliten sodniški kader.«

Ta hip že načrtujejo tridnevno državno razstavo psov vseh pasem, ki bo sredi septembra, upajo pa, da jim načrtov tokrat ne bo prekrižalo poslabšanje epidemioloških razmer. Državna razstava bo letos na nogometnem igrišču v Gaberju pri Lendavi, saj običajna lokacija na kopališču oziroma pri hotelu v Lendavi zaradi prenovitvenih del ta hip ni na voljo.

Bodo pa na svoji stari lokaciji morda že lahko pripravili naslednjo mednarodno razstavo, ki so jo že vpisali v koledar za prihodnje leto.