Domov

Kljub zahtevnemu letu Kmetijska zadruga Radgona lani z dobičkom

28 aprila 2021 Aktualno Novice


Tudi za Kmetijsko zadrugo Radgona je bilo leto 2020 zahtevno leto, predvsem pri prodaji živine. Direktor Danilo Rihtarič izpostavlja izredne težave od začetka epidemije, trgi so se zapirali, živali so ostajale v hlevih. »Vendarle smo težave prebrodili, situacija se je do danes precej umirila, čeprav so cene še vedno prenizke, pa vendarle kmetije živino lahko prodajo,« meni.

Težave so bile s prodajo grozdja in so še vedno s prodajo vina, ki ne poteka tako, kot je običajno v preteklih letih. Izjema so vinogradniki, ki prodajajo trgovskim centrom, pojasnjuje Rihtarič. Vendarle je država z različnimi ukrepi – krizno destilacijo, zeleno trgatvijo, enkratno pomočjo vinskemu sektorju – vendarle skušala pomagati. Kljub temu so cene padle za od 40 do 50 odstotkov, kar vinogradnikom ne omogoča pokrivanja lastnih stroškov, ocenjuje direktor Kmetijske zadruge Radgona Danilo Rihtarič.

Zadruga je imela lani nekoliko nižji odkup. Odkupili so približno deset odstotkov manj živine kot leto prej. Je bilo pa lansko leto eno boljših v poljedelstvu. Odkupili so namreč rekordne količine poljščin. Koruze so dokupili 15.000 ton, kar je 20 odstotkov več kot leta 2019. 20 odstotkov več kot predhodno leto so odkupili tudi žit – 6.500 ton. »To so pozitivni premiki, je pa res, da je bila lanska letina na splošno odlična, tudi vremenski pogoji so bili ugodni. Da bi se zgodba letos ponovila, ni pričakovati, saj je že narava do sedaj pokazala, da bo pridelek nižji. Morda pa lahko zato pričakujemo nekoliko višje cene,« je realen Rihtarič.

Trgovina Kmetijske zadruge Radgona je lani delovala nemoteno, saj so bile lahko kmetijske trgovine kljub epidemiji odprte ves čas. Skupen promet zadruge je bil lani sicer osem odstotkov nižji kot leta 2019, leto pa so sklenili z nekaj čez 20.000 evri dobička.  

Zadruga ima 230 članov, sodeluje pa z več kot 500, z vsemi pa ima sklenjene pogodbe. Direktor Rihtarič meni, da je vloga zadruge v regiji precejšnja. Kmetje lahko v njihovih oskrbovalnih centrih kupijo ves reprodukcijski material, ki ga potrebujejo za svoje delo, ob koncu pa v zadrugo prodajo vse pridelke, ki jih na kmetiji ustvarijo.

»Lani smo s težavo prodajali, živina od kmetij ni šla, kot bi bilo potrebno, a upam, da se bo stanje umirilo, da bodo trgovske poti normalno stekle, in bomo lahko normalno prodajali, kot je bilo običajno,« sklene direktor Kmetijske zadruge Radgona Danilo Rihtarič.

Vir: Radio Murski val

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2894742/kljub-zahtevnemu-letu-kmetijska-zadruga-radgona-lani-z-dobickom