V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Kriminalistične preiskave na področju gospodarskega kriminala

24 januarja 2018 Aktualno Novice


Vodja  Sektorja  kriminalistične  policije  Policijske uprave Murska Sobota Bojan  Rous  je  v  današnji  izjavi  za javnost predstavil dosedanji potek kriminalistične  preiskave  na področju gospodarskega kriminala, ki je bila včeraj,  23.1.2018  na  območju  večih Policijskih uprav v R Sloveniji in v tujini.

Kriminalisti  policijske  uprave  Murska  Sobota in Novo mesto so pričeli z zbiranjem  obvestil v predkazenskem postopku na podlagi informacij Finančne uprave  R  Slovenije  in  na  podlagi  informacij tujih varnostnih organov. Postopke  so usmerjala pristojna državna tožilstva. Obsežne kriminalistične preiskave  na  področju  gospodarske  kriminalitete se nanašajo na področje varovanje  finančnih  interesov  R  Slovenije  in  drugih  držav članic EU, predvsem  utemeljevanje  sumov  kaznivih dejanj davčnih zatajitev in s temi dejanji  povezanih  drugih  kaznivih  dejanj.  To  področje  je tudi ena od temeljnih  prioritet  dela  na področju gospodarske kriminalitete slovenske policije.

Dne  23.01.2018  je  bilo  tako  izvedenih  več  hišnih  preiskav in drugih operativnih  aktivnosti   na območju Slovenije na podlagi več sodnih odredb iz  Slovenije  in  tujine  pod  usmerjanjem državnega tožilstva (SDT in ODT Krško)  ter  ob  koordinaciji  Eurojusta  in Europola. V aktivnosti je bilo vključenih  skupno 65 kriminalistov in policistov iz PU Murska Sobota, Novo mesto  in  Koper.  Na  območju  Murske  Sobote je bilo izvedenih več hišnih preiskav  na  petih  lokacijah,  na  območju Novega mesta štiri, na območju Ljubljane  in  Kopra pa po dve hišni preiskavi. Istočasno so potekale hišne preiskave  na podlagi sodnih odredb slovenskih sodišč v okviru mednarodnega pravosodnega  sodelovanja  tudi  na  eni  lokaciji  v  Avstriji in na osmih lokacijah na Hrvaškem.

V  okviru operativnih aktivnosti so bili zaseženi predmeti, ki se morajo pokazenskem  zakonu vzeti ali ki utegnejo biti dokazilo v kazenskem postopku.Noben  izmed  osumljencev  ni  bil  pridržan.   Policija  bo  nadaljevala z intenzivnim   delom   v   okviru  predkazenskega  postopka  ob  sodelovanju pristojnih organov v Sloveniji in tujini.

Za  kaznivo  dejanje  davčne  zatajitve  po  249.  členu KZ-1 je predvidena zaporna kazen od 1 do 8 let, v primeru, da je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od 3 do 12 let.