Domov

Krtek Oli bo kmalu dobil svojo knjigo

28 januarja 2021 Aktualno Novice Ostalo


Epidemija koronavirusa je vplivala tudi na obisk Doživljajskega parka Vulkanija pri Gradu na Goričkem. Lani so imeli namreč prvič po odprtju leta 2013 upad obiska. Letos pa želijo nadaljevati načrte, ki jih v lanskem letu niso uspeli izpeljati.

V Doživljajskem parku Vulkanija na Goričkem so vse od leta 2013 povečevali obisk. Lani pa so imeli zaradi upoštevanja ukrepov in zaprtja 34 odstotkov manjši obisk. Kot je povedala direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad, Danijela Krpič, je v letu 2020 Vulkanijo obiskalo okrog 24.000 obiskovalcev, medtem ko so leto prej imeli 36.000 obiskovalcev.

Čeprav je vsebina Doživljajskega parka Vulkanija namenjena širšemu krogu obiskovalcev, jih je vsako leto obiskalo veliko šolskih skupin. Zaradi zaprtja, prav v obdobju ekskurzij ob koncu šolskega leta, je bilo lani šolskih skupin 70 odstotkov manj, nekoliko pa se je povečal obisk upokojencev. Največ pa so lani prodali družinskih vstopnic.

Med obiskovalci je zelo priljubljena skupna vstopnica za ogled Vulkanije in gradu Grad. Možna pa je tudi vožnja z vlakom Oli, ki obiskovalce zapelje po pet kilometrov dolgi poti po vulkanski pokrajini, in se ustavi v kamnolomu bazaltnega tufa.

Letos nameravajo v Vulkaniji dokončati lani začete projekte, med drugim izdajo knjige o krtku Oliju, ki bi naj luč sveta ugledala v pomladnih mesecih. Prav tako želijo še letos izdati Olijevo namizno igro.

Urediti nameravajo tudi okolico Vulkanije in jo obogatiti z igrali za otroke, trg pred doživljajskim parkom pa popestriti z izobraževalnimi in virtualnimi vsebinami. Z dodatnimi virtualnimi vsebinami nameravajo obogatiti tudi kamnolom.

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2860188/smeli-nacrti-parka-vulkanija-po-slabsem-letu-zaradi-epidemije?q=vulkan