V etru
Najlepše želje s čestitkami in pozdravi / Alboom
Domov

Minister Židan odprl sejme lovstva in ribištva ter Naturo

22 aprila 2017 Aktualno Novice


Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni sta vrata odprla jubilejni 10. sejem lovstva in ribištva Lov ter četrti mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo. Odprl ju je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je v slavnostnem nagovoru opozoril predvsem na naravne vire, ki jih imamo ljudje za samoumevne, in na biotsko raznovrstnost. Čeprav je Slovenija glede na površino med biotsko najbolj raznovrstnimi, pa le ta, čeprav počasneje kot v drugih država, upada, je dejal. Židan je s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem podelil priznanji Ribiški in Lovski zvezi Slovenije, nato pa na sejemskem nasadu simbolično posejal industrijsko konopljo. 

Sejma lovstva in ribištva, ki potekata potekala pod sloganom Zagledani v naravo, prinašata predavanja, posvete in razstave krovnih organizacij s področja gospodarjenja z naravo, pa tudi predstavitev najnovejše opreme, pripomočkov, oblačil, obutve in terenskih vozil. Na 9000 kvadratnih metrih razstavnih površin se predstavlja 155 razstavljavcev iz 12 držav. Potekala bodo tudi različna tekmovanja, med drugim v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe ter oponašanju jelenjega ruka.

Predstavitev Lovske zveze Slovenije poteka v znamenju 110 letnice te organizacije. Zveza predstavlja svoje delovanje od začetkov do danes, na ogled je izbor lovskih trofej, v posebnem kotičku so predstavljali gozdne živali v naravnem okolju.

Na sejmu Ribolov je aktivna tudi Ribiška zveza Slovenije, ki daje osrednji poudarek ribolovu krapovcev in plenilk. V sodelovanju z Ribiškimi družinami predstavlja možnosti ribolova na naših rekah in jezerih.

Svoje aktivnosti predstavljajo tudi Zavod za gozdove Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Strelska zveza Slovenije, Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, Kinološka zveza Slovenije, Kljub ljubiteljev psov jamarjev in Društvo ljubiteljev ptičarjev. Na sejmu je na ogled tudi slikarska razstava Divji svet narave, na kateri  svoja dela razstavljajo člani Ustvarjalnega društva Art Klub 7.

Na 4. sejmu aktivnosti in oddiha v naravi Naturo, ki poteka pod sloganom Povezani z naravo, na 1700 kvadratnih metrih razstavnih površin, sodeluje 130 razstavljavcev iz treh držav.  Predstavljajo se Turistična zveza Slovenije, društva in informacijski centri, občine, turistična ponudba Pomurja, Avstrijska Štajerska in hrvaško Međimurje, Planinska zveza Slovenije, Skupnost naravnih parkov Slovenije.

Predstavljajo se vrhunski športniki Športne enote Slovenske vojske. GA-PO-RA vsak dan izvaja spoznavne potope CMAS šole potapljanja, Slovensko vegansko društvo pripravlja enostavne veganske jedi, potekajo predstavitve karateja, kickboxinga, tenisa in teniške šole, nordijske hoje in osnov orientacije z orientacijskim tekom, obiskovalci se lahko preizkusijo v plezanju na plezalni steni.

Obenem potekala tudi mednarodna razstava starodobnikov AVTO MOTO KLASIKA.