V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Mladi gorički kmeti se bodo povezali

25 marca 2017 Aktualno Novice


V gradu Grad na Goričkem je sinoči potekal 6. grajski večer – modrovalnica za Goričko z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanov Židanom. Srečanja z naslovom Perspektive mladih kmetov na Goričkem so se poleg mladih kmetov in ministra udeležili tudi predstavniki številnih organizacij, povezanih s kmetijstvom.

 

Na sinočnjem srečanju je kar nekaj govornikov izpostavilo, da se kmetijstvo spreminja, vendar pa ni samo pridelava hrane, ampak pomembno vpliva tudi na naravo, podeželje, socialne strukture. Težava v Sloveniji pa je, da kmetijstvo in naravovarstveniki niso na istem bregu, dodatna težava na Goričkem pa je po mnenju profesorja Emila Erjavca ta, da na Goričkem ni nobenega skupnega kolektivnega izdelka. S perspektivami kmetovanja na Goričkem se ukvarja tudi projekt Pegasus, ki ga je Erjavec s sodelavkama sinoči tudi podrobneje predstavil. Na Goričkem je sicer kmetijstvo pred več izzivi: kmetijska zemljišča se zaraščajo, živinoreja se opušča, predelava kmetijskih pridelkov ne zaživi, kmetovalcem primanjkuje znanje trženja, zaradi nezaupanja pa se kmetovalci tudi ne povezujejo. Vizija vseh pa bi morala biti, da bi mladi kmetje dostojno živeli na Goričkem. V okviru projekta so lani na Goričkem opravili s kmetovalci več delavnic. Na njih so določili cilje, ki naj bi njih zasledovali kmetovalci: skupna identiteta z izboljšanjem samopodobe kmetov, zmanjševanje tveganja z ekstenzivnim kmetovanjem in bolj zanimivimi izobraževanji, vzpostavitev lokalne klavnice, prilagoditev nekaterih ukrepov KOPOP, zemljišča, predvsem komasacije ter vzpostavitvijo zaupanja v Krajinski park Goričko in povezovanje mladih z ogledi dobrih praks, srečanji s pogovori o težavah in povezovanjem za olajšanje dela.

 

 

In prav povezovanje je bil  tudi namen sinočnjega srečanja, na katerem se je zbralo okoli 20 mladih kmetov z Goričkega. Na srečanju so se mladi kmeti in podporniki naravi prijaznega kmetovanja spoznali, v prihodnje pa si predstavniki različnih, s kmetijstvom povezanih institucij želijo, da se povežejo in sodelujejo, s svojimi izzivi, pobudami in izkušnjami pa aktivno sooblikujejo kmetijstvo v zavarovanem območju Natura 2000 Goričko in širše. Da Goričko potrebuje organizirano podeželsko mladino, je v svojem nagovoru poudaril tudi kmetijski minister Dejan Židan. Dodal je, da lahko združeni lažje uveljavijo svoje interese na državni ravni.

Sinočnje srečanje mladih goričkih kmetov je že dalo prvi rezultat. Sklenili so, da se bodo organizirali v društvo. Ustanovitveni sestanek naj bi opravili prihodnji teden, ko naj bi se dogovorili o podrobnostih, o imenu društva, organiziranosti, vodstvu in načrtu dela.