Domov

Mladi Prekmurci iz odpadnih materialov izdelovali delujoča glasbila

14 junija 2021 Aktualno Novice Ostalo


Podjetje Saubermacher Komunala Murska Sobota je razglasilo rezultate letošnjega natečaja Odpadno je uporabno. Šolarji so tokrat iz odpadnih materialov ustvarjali glasbila, ki jih je mogoče uporabiti in nanje zaigrati.

Namen natečaja je spodbuditi mlade k ponovni uporabi izdelkov, ki so jih že izločili iz uporabe, jim vdihniti novo življenje in s tem prispevati k ohranjanju naravnih virov. V tem šolskem letu je v natečaju sodelovalo 19 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz občin, v katerih Saubermacher Komunala Murska Sobota opravlja gospodarsko javno službo zbiranja komunalnih odpadkov. Mladi so s pomočjo mentorjev ustvarili 30 unikatnih glasbil, uporabljeni odpadni materiali pa so bili zelo različni in izvirni.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali članica ekipe Ekologi brez meja Katja Sreš, arhitekta in oblikovalka Melita Toth, učiteljica flavte Mihaela Šmid in akademski slikar in glasbenik Jože Denko.


V kategoriji vrtcev je zmagal izdelek tamburaški instrumenti, ki so ga ustvarili otroci Vrtca Beltinci, enota Ižakovci. Iz odpadnih plastenk in škatel so izdelali sedem glasbil: kontrabas, bagaro in tamburice. Glasbila so v naravni velikosti in so dober približek pravim inštrumentom, hkrati so uporabna, saj dajejo zvok in je nanje možno zaigrati.


Med izdelki učencev prve triade osnovne šole je komisijo najbolj prepričala kitara učencev Osnovne šole Kobilje. Kitara je narejena iz kreativno izbranih odpadnih materialov: trup je iz zelene zalivalke, vrat kitare je iz vodovodne cevi in stare kuhalnice, strune so iz ostankov električnih žic, pas pa iz starega pasu za hlače. Tudi kitara je v naravni velikosti in uporabna.

Med drugo triado osnovne šole so zmagale cimbale učencev Osnovne šole Kobilje. Osnova za glasbilo je iz starega predala, pritrjenega na noge odslužene mize. Za strune je uporabljena vinogradniška žica, ki je pritrjena s starimi žeblji. Priložene so tudi udarjalke, izdelane iz odpadnih palic in bakrene žice. Glasbilo je uporabno, saj je s pomočjo palčk pod strunami tudi uglašeno.


Med izdelki učencev tretje triade pa so najbolj izviren izdelek izdelali učenci Osnovne šole Turnišče, in sicer Smetilo glasbilo. Po mnenju komisije pri izdelku izstopa kreativnost in ne gre za klasično glasbilo, ampak skupek več enot iz odpadnih materialov, ki dajejo različne zvoke. Na kovinskem štirikotnem ogrodju z ene strani visijo različno velike in debele kovinske cevi, na drugi strani stara ponev in šolske kovinske skodelice, na ostalih dveh pa rebra radiatorja in kovinski zračnik. Za ustvarjanje zvoka so na vseh straneh pritrjeni tudi različni pripomočki kot so grabljice, kovinska palčka in ročaj valjčka za pleskanje. Na vrhu celotne »konstrukcije« so v višino nanizane tri stare kovinske pokrovke – kot činele. Funkcionalnost izdelka je zelo velika, saj daje različne zvoke, nanj pa lahko zaigra do 5 oseb hkrati.

V natečaju so sodelovale tudi Srednje šole. Zmagal je boben, ki so ga izdelali dijaki Srednje zdravstvene šole Murska Sobota. Odsluženo glasbilo je predelano v kreativen izdelek z veliko detajli. Na dotrajan boben so pritrjeni lijaki, piščalke, cevi, ribež, črpalka, par glinenih čevljev… Gre za izdelek, ki je namenjen za oznanjanje novic med ljudstvom, torej s podobno funkcijo kot jo je nekoč imela lajna. Bolj kot uporabnost izstopa umetniška nota, je dodala komisija.

Vsa glasbila, ustvarjena v okviru natečaju, bodo na ogled v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota od 21. do 30. junija.