V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Mladi so se seznanili z vojaško dolžnostjo

21 aprila 2017 Aktualno Novice


V soboškem parku je danes potekala prireditev, ki sta jo organizirala Uprava za obrambo Maribor  in Mestna občina Murska Sobota. Na njej so mladeniče, letnika 1999 seznanili z vojaško dolžnostjo. Zbrane je nagovorila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. V parku  se je predstavljala Slovenska vojska  s svojo opremo in oborožitvijo.

Na današnji dogodek v Murski Soboti so povabili okoli 400 mladih iz upravnih enot Murska Sobota, Lendava, Gornja Radgona, Lendava in Ljutomer, odzvala se jih je tretjina. Med drugim jih je nagovoril vodja Uprave za obrambo Maribor, Miroslav Rauter, ki je povedal, da bo v tem letu prostovoljno služenje vojaškega roka omogočeno tudi v tukajšnji vojašnici. Za 14 tedensko prostovoljno služenje vojaškega roka se lahko prijavijo  dekleta in fantje od 18. do 27. leta starosti.  Kandidati morajo prošnjo nasloviti na najbližjo upravo oziroma pisarno uprave za obrambo, ali jo oddati elektronsko.  Delo in usposabljanje bosta organizirana z dnevnim razporedom dela, ki je razdeljen na usposabljanje in delo v vojašnici, usposabljanje na poligonih in večdnevnih terenskih usposabljanjih. Usposabljanje traja od ponedeljka do petka od 5.30 do 17.30, čez vikend pa bivanje v vojašnici ni predvideno.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je danes med drugim povedala, da na ministrstvu tačas ne razmišljajo o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka, mladim pa je položila na srce, da imajo kot vojaški naborniki svoje obveznosti in pravice.