V etru
Preteklih 24 - OKC poroča v živo
Domov
  • Domov
  • Aktualno
  • Novice
  • NA DAN MLADOSTI JE KULTURNO TURISTIČNO DRUŠTVO PUCONCI RAZVAJALO STANOVALCE IN ZAPOSLENE DOMA STAREJŠIH V KUZMI

NA DAN MLADOSTI JE KULTURNO TURISTIČNO DRUŠTVO PUCONCI RAZVAJALO STANOVALCE IN ZAPOSLENE DOMA STAREJŠIH V KUZMI

31 maja 2021 Aktualno Novice


Kulturno Turistično društvo Puconci že več kot 2 desetletji skrbi za promocijo turističnih doživetij tako v vasi kot v občini Puconci. KTD Puconci je obiskovalcem najbolj poznano po kulinarični prireditvi Dödolijada in kulinarični razstavi za zlato kijajnco. Obiskovalci so tako deležni kulinaričnega tekmovanja v pripravi dödolov v kotlu na ognju in v kulinarični razstavi tipičnih prekmurskih jedi. Tisti najbolj pogumni pa se lahko tudi sami pomerijo v kuhanju Dödolov.  V letu 2019 nam je uspelo združiti najbolj prepoznano športno prireditev v občini Puconci, kolesarski maraton občine Puconci in najbolj prepoznavno kulinarično prireditev Dödolijado. Obiskovalci so tako bili deležni športno – kulinaričnega dogodka pod imenom Biciklijada in Dödolijada v Puconcih. 

Žal je KORONA posegla tudi v delo KTD PUCONCI in nam tako onemogočila izvedbo Dödolijade v letu 2020. Glede nato, da je negotova izvedba Dödolijade tudi v letu 2021 in se člani društva zavedamo, da je promocija našega društva ključnega pomena za uspeh naših dogodkov, smo se člani društva na pobudo podpredsednice Fartek Sonje odločili, da na dan mladosti stanovalce doma starejših na Kuzmi razveselimo s pravimi Püconskimi Dödoli.  Kljub dežju smo se na pot odpravili z optimizmom, dobro voljo in polno pozitivne energije. Na  terasi doma starejših Kuzma smo postavili kotle, zakurili ogenj in začeli s kuhanjem dödolov. Stanovalcem smo pripravili tudi manjšo razstavo, kjer so si lahko ogledali, lončene posode za dödole, lesene rašoške za dödole, pravo melo za Püconske Dödole, suhe aranžmaje iz ličja ter jim med ogledom postregli z domačim rumovim loncem, orehovcem, orehovimi medenjaki in črno-belimi domačimi rogljički. 

Da pa je čas kuhanja dödolov hitreje minil pa je harmonikar Črnko Stanko raztegnil meh in po domu se je zaslišala prekmurska pesem. Zvoki harmonike in petje stanovalcev je za trenutek celo pregnalo slabo vreme, tako da so se dödoli skuhali do kosila ko so Püconsko specialiteto že nestrpno pričakovali stanovalci. Člani KTD PUCONCI smo zaradi KORONE morali odpovedati številne promocije in predstavitve po Sloveniji. Stanovalci doma starejših pa so zaradi KORONE morali ostati za 4 stenami in se tako še dodatno boriti z osamljenostjo. Ko smo dobili pobudo podpredsednice Sonje Fartek, da gremo kuhat Dödole, smo brez oklevanja v en glas rekli, gremo v Kuzmo. Ko smo videli vse te nasmejane obraze stanovalcev, iskrice v očeh stanovalk, ki so se zavrtele ob zvokih harmonike, besede zahvale, da smo prišli in jim polepšali dan smo dobili najlepše in največje plačilo za naše delo. Čeprav je deževalo kot iz škafa in je bilo hladno, so naša srca ostala topla, saj smo Vesna Maučec, Sonja Fartek, Sonja Sapač, Silva Gutman, Amalija Pučko in naš edini moški spremljevalec Leon Maučec polepšali dan stanovalcem in zaposlenim doma starejših na Kuzmi.

Srčno upamo, da bomo spodbudili še koga, da v teh čudnih časih pogleda globoko v srce in se odloči in polepša dan še komu.