Domov

Na natečaju Odpadno je uporabno tokrat nastale pustne maske

4 marca 2019 Aktualno Novice


Podjetje Saubermacher Komunala Murska Sobota že vrsto let sodeluje s pomurskimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami. Tudi v tem šolskem letu so pripravili natečaj Odpadno je uporabno. Otroke, učence in dijake pomurskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol v tistih občinah, kjer opravlja Saubermacher Komunala gospodarsko javno službo zbiranja komunalnih odpadkov, so povabili k ponovni uporabi materialov, ki so izgubili svoj prvotni namen. Udeleženci so odpadnim materialom vdihnili novo življenje in iz njih ustvarili pustne maske, ki so jih ob razglasitvi rezultatov natečaja postavili na ogled v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti. Dela so na ogled do 16. marca.

Povabilu za sodelovanje na natečaju se je odzvalo 16 vzgojno-izobraževalnih zavodov. Ustvarili so 23 pustnih mask, ki jih je ocenila štiričlanska komisija v sestavi oblikovalke in ilustratorke Anite Pertoci, kustosinje Galerije Murska Sobota Irme Brodnjak, prokuristke Zavoda Korak naprej Leje Cipot in akademskega slikarja Mirka Rajnarja. Pri ocenjevanju so upoštevali naslednje kriterije: izvirnost, stopnja ponovne uporabe, umetniška in etnološka vrednost ter uporabnost pustne maske. Vsi izdelki so bili opremljeni s šiframi, s čimer so zagotovili anonimnost avtorjev. Komisija je bila soglasna in tako na osnovi seštevka točk za posamezni izdelek določila zmagovalno masko v posamezni kategoriji.

dav

V kategoriji vrtec je zmagala pustna maska Mürski čolnar, vrtca Beltinci – enote Gančani. Med izdelki prve triade osnovnih šol je največ točk zbrala pustna maska Smetuljček, učencev osnovne šole Kobilje, med drugo triado je komisijo najbolj prevzela pustna maska Smetkobot, prav tako z osnovne šole Kobilje. Med deli tretje triade si je prvo mesto na natečaju Odpadno je uporabno prislužila pustna maska iz šibja učencev Osnovne šole Turnišče, v kategoriji srednja šola pa je zmagala pustna maska Črna vrana dijakov Biotehiške šole Rakičan.