V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Na OŠ III v Murski Soboti so hitro brali

15 januarja 2017 Aktualno Novice


Na osnovni šoli 3 v Murski Soboti je  potekalo tretje državno prvenstvo v hitrem branju HiBra, ki ga je ob pomoči šole pripravil Evropski inovacijski center Univerzum Minerva iz Maribora. 66 tekmovalcev iz vse Slovenije se je pomerilo v branju in razumevanju treh tematsko različnih člankov.

Vršilka dolžnosti direktorice centra Univerzum Minerva in arbiter Svetovne organizacije miselnih športov Vanja Jus pravi, da je namen tekmovanja v hitrem branju je širiti slovensko bralno kulturo in omogočiti posameznicam in posameznikom, da preko tovrstnih tekmovanj preverjajo veščine na tem področju. Prireditelji želijo s tekmovanjem spodbuditi uporabo tehnike hitrega branja in izboljšati izobrazbeno strukturo prebivalstva. Za dijake in študente pa po njihovih besedah pomeni tudi možnost, da so pri študiju bolj uspešni.

V starostni skupini otrok do 12. leta starosti je zmagala Raja Novak z Osnovne šole Fokovci, drugi je bil David Godina z OŠ Bojana Ilicha, tretji pa Jakob Krajnc z OŠ Tabor 1 MB.

V kategoriji junior (mladi, stari od 13 do 17 let) je drugo leto zapored zmagala Brina Poropat iz Osnovne šole Tabor 1 Maribor, ki je podrla svoj lani postavljen absolutni državni rekord. Drugi je bil Gašper Dimnik z OŠ Tabor 1 MB, tretja pa Eva Novak z Gimnazije Novo mesto.

Med odraslimi (starimi od 18 do 59 let) je zmagala učiteljica z osnovne šole Dramlje Andreja Črešnar, druga je bila Laura Iskra z Gimnazije Novo mesto, tretja pa Ana Čuk, prav tako z novomeške gimnazije.

Dodajmo, da boste lahko podrobnejši reportaži o hitrem branju na Murskem valu prisluhnili v četrtek ob 12.30.