V etru
Tako na to gledam jaz in kako na to gledate vi
Domov
Avtor: stotnica Tonja Ana Hrvatin

Nad Mursko Soboto in okolico danes vojaška letala in helikopterji

21 februarja 2019 Aktualno Novice


Danes bo na letališču v Rakičanu in širšem območju Murske Sobote potekalo skupno usposabljanje pripadnikov slovenske in ameriške vojske. Usposabljale se bodo kopenske sile za izvidovanje, označevanje in kontrolo pristajanj helikopterjev, helikopterske posadke ter pripadniki zračne obrambe. Načrtovano usposabljanje bo potekalo med 13.00 in 16.30, zato bodo zračni prostor nad Mursko Soboto in okolico občasno preletavala vojaška letala in helikopterji, tudi na nizkih višinah.

Kot so sporočili iz Slovenske vojske, se bodo na širšem območju Murske Sobote in letališču Rakičan pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenske vojske urili v postopkih izvidovanja, označevanja in kontrole pristajališč za helikopterje ter mest za odmetavanje padalcev in tovora. Helikopterske posadke se bodo usposabljale v postopkih združenega letenja v različnih formacijah, izvidovanja na nizkih višinah ter postopkih pristajanja in vzletanja, pripadniki Rodovskega bataljona bodo izvajali postopke zračne obrambe. Načrtovano usposabljanje bo potekalo med 13.00 in 16.30, zato bodo zračni prostor nad Mursko Soboto in okolico občasno preletavala vojaška letala, tudi na nizkih višinah.

V aktivnostih bodo sodelovali pripadniki 1. brigade Slovenske vojske in 15. polka vojaškega letalstva s helikopterjem Cougar AS AL 532 in dvema letaloma Pilatus PC-9M Hudournik ter pripadniki 56. Resque Squadron Ameriških letalskih sil s helikopterjema HH-60 Pave Hawk, ki so namenjeni reševanju tako vojaškega kot civilnega osebja na neznanem ali nasprotnikovem ozemlju ter pomoč pri zaščiti in reševanju.