V etru
Vreme, ceste
Domov

Vabljeni h glasovanju za finaliste filmske nagrade LUX

12 maja 2021 Aktualno Novice


V tednu od 10. do 16. maja si lahko občinstvo po vsej Evropski uniji ogleda in glasuje za finaliste filmske nagrade LUX. Prav tako lahko gledalke in gledalci sodelujejo v pogovoru v živo z ustvarjalci filmov.

V tednu občinstva LUX, ki se je začel v ponedeljek, si lahko občinstvo na spletu brezplačno ogleda tri filme, ki se letos potegujejo za nagrado občinstva LUX, namenjeno podpori evropskim filmom z izjemno kulturno in umetniško vrednostjo.

Neposreden dostop (prilagojen za vsako državo članico) je omogočen na: https://luxaward.eu/lux-audience-week. Dostop do ogledov nominiranih filmov je odvisen od specifičnih pogojev v vsaki državi, število brezplačnih vstopnic pa je omejeno. Vsi trije filmi so podnaslovljeni v vse uradne jezike EU. 

Pogovor v živo z režiserji


V petek, 14.maja, ob 17. uri bo potekal pogovor z ustvarjalci vseh treh finalistov na Facebook strani nagrade LUX:


Sodelovali bodo

– Thomas Vinterberg (režiser, Nažgani)
– Alexander Nanau (režiser, Kolektiv)
– Bartosz Bielenia (glavni igralec, Corpus Christi).

Kako glasovati?

Glasovanje občinstva poteka na tej povezavi do 23. maja. Nekateri sodelujoči bodo prejeli vabilo na naslednjo podelitev evropskih filmskih nagrad decembra 2021 v Berlinu.  50 odstotkov glasov prispeva občinstvo, 50 odstotkov pa poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, ki bodo tako skupaj določili zmagovalca – to bo postal film z najvišjo oceno tako občinstva kot tudi poslank in poslancev Evropskega parlamenta.