Domov

Nasveti policije za zaščito pred vlomilci

23 januarja 2017 Aktualno Novice


Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so prejšnji teden obravnavali tri državljane Hrvaške, ki so na območju Policijske postaje Murska Sobota izvršili več vlomov v stanovanjske hiše, pri čemer so odtujili denar, mobilne aparate in zlatnino. Skupna materialna škoda je znašala okrog 2000 evrov. Osumljeni so bili privedeni k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je za vse odredil pripor. Policisti in kriminalisti še naprej zbirajo obvestila o razrešitvi ostalih vlomov na območju Policijske uprave Murska Sobota.

 

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so lani obravnavali številčno manj vlomov v stanovanjske hiše kot v preteklih letih. V zimskem času obravnavajo vlome predvsem v popoldanskem času, ker se hitro zvečeri, kar storilci s pridom izkoriščajo, saj hitreje opazijo v kateri hiši je kdo doma in v kateri ni nikogar, ker niso prižgane luči.

Na policiji zato svetujejo, da pred odhodom od doma hišo zaklenete, prižgete luči na dvorišču, lahko pa tudi kakšno luč v dnevnem prostoru, s čimer boste sporočali, da nekdo je doma. Če pa ob prihodu domov opazite, da so v vaše stanovanje vlomili, o tem takoj obvestite policijo. Pomembno je tudi, da do prihoda policistov ničesar ne premikate in pospravljate. Če naletite na storilca, ki je še v hiši ali ga opazite pri vlomu v sosednjo hišo, se ne izpostavljate, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več – pomembnejša naj bo vaša lastna varnost, svetujejo na policiji in dodajajo, da lahko pomagate policistom pri izsleditvi storilca tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, ali pa ga skušate fotografirati s svojim mobilnim telefonom.

Predvsem, ko boste dlje časa odsotni, zaklenite vsa vrata, zaprite plin in izklopite elektriko, ključev ne puščajte na tako imenovanih skritih mestih, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože in podobnih, prav tako policisti priporočajo, da dragocenosti in denarja ne puščate doma, z vidnih mest odstranite vrednejše predmete, o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil. Poskrbite, da bo videti, kot da je vedno nekdo doma, doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne. Orodja ali drugih priročnih sredstev ne puščajte v okolici hiše, sosede pa obvestite, kako ste dosegljivi, še svetujejo na Policijski upravi Murska Sobota.