V etru
Od petka do petka
Domov

NIJZ opozarja na preventivne ukrepe pred gripo

27 januarja 2017 Aktualno Novice


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opažajo, da je v zadnjem tednu število obiskov v ambulantah osnovnega zdravstva zaradi gripi podobne bolezni naraslo. Pričakujejo tudi, da bo število obolelih v naslednjih dveh tednih doseglo vrh, zato želijo opozoriti na preventivne ukrepe, s katerimi se prebivalci lahko zaščitijo pred boleznijo.

 

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pri nas se pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža celotno prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi ter majhne otroke in nosečnice. Vsako sezono zboli od pet do deset odstotkov prebivalcev, navajajo na Inštitutu za javno zdravje.

Tako na inštitutu za preprečevanje širjenja bolezni priporočajo redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo. Svetujejo, da si pri kihanju ali kašljanju usta pokrijete s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihate oziroma kašljate v rokav. Če zbolite in bi lahko imeli gripo, ostanite doma. Redno čistite površine in predmete z vodo in detergentom; zračite prostore; izogibajte se prostorom, v katerih se zadržuje veliko ljudi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa poudarjajo, da je najučinkovitejša zaščita pred gripo vsakoletno cepljenje.

 

Podrobnejše informacije o gripi so dostopne na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: http://www.nijz.si/sl/zascita-pred-gripo-0