Domov

Nove pridobitve žiberskih gasilcev

27 februarja 2017 Aktualno Novice


Prostovoljno gasilsko društvo Žiberci je konec tedna opravilo svoj 139. občni zbor. Na njem so pregledali opravljeno delo lanskega leta in spregovorili o načrtih za letos. Društvo bo prihodnje leto praznovalo 140 let delovanja, priprave na visok jubilej pa bodo začeli že prihodnji mesec. So pa na občnem zboru namenu predali nove pridobitve, med drugim prenosno črpalko Rosenbauer in urejen arhiv društva. 

Kot je ob tem povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Žiberci Sašo Peček,  so bile potrebe po novi črpalki velike, vedno več je poplav, dosedanja pa je bila že dotrajana, saj je bila stara 37 let. Za črpalko so plačali dobrih 14.000 evrov, delež je zagotovila občina Apače, nekaj je bilo lastnih sredstev društva, denar so prispevali tudi botri, preostalo pa vaščani prek posebnih nabirk. Ker so zbrali več denarja, kot so pričakovali, so ga porabili za dodaten nakup opreme: kupili so hidrantni nastavek, vrvi in nekaj druge gasilske opreme, omare za urejanje arhiva in posodo za kuhinjo.

V gasilskem domu so uredili tudi arhiv, obžalujejo le, da materiala iz prvih let delovanja društva zaenkrat ni, ocenjujejo pa, da naj bi se določeni predmeti vendarle še našli na terenu. Najstarejša matična knjiga, ki jo imajo v arhivu, je iz leta 1909, zapisniki društva pa iz leta 1952. Na ogled je tudi veliko starih učnih knjig, gasilskih značk in fotografij iz zgodovine delovanja društva. Arhiv bodo dopolnjevali, zato v društvu pozivajo vse, ki bi imeli karkoli, kar je povezano z delovanjem Prostovoljnega gasilskega društva Žiberci, predvsem dokumente in knjige, naj jim jih prinesejo, da jih bodo preslikali in vrnili, kopija pa bo ostala v arhivu. Tega nameravajo v prihodnje preoblikovati tudi v elektronsko obliko.