V etru
Preteklih 24 - OKC poroča v živo
Domov
  • Domov
  • Aktualno
  • Novice
  • Ob začetku Mednarodnega debatnega turnirja bronasti kipci najzaslužnejšim

Ob začetku Mednarodnega debatnega turnirja bronasti kipci najzaslužnejšim

10 marca 2017 Aktualno Novice


Na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru poteka 15. Mednarodni debatni turnir. Na slovesnosti ob odprtju, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, so najzaslužnejšim za razvoj debate – Liani Miholič, Martini Domajnko in Bojani Skrt – podelil jubilejne bronaste kipce dr. Franca Miklošiča.

Predsednik Borut Pahor je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da je, kadar zagovarjamo svoje stališče, zelo pomembno obvladati retorične spretnosti, tako v slovenščini kot v tujem jeziku. Dodal je, da se kot predsednik države veliko druži z mladimi in ob tem pri njih z veseljem opaža, “sposobnost, željo, samozavest in ambicijo, da zelo jasno artikulirajo svoje poglede”.

 

Ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec je dejal, da debatni turnirji niso le priložnost za spodbujanje kritičnega mišljenja, oblikovanje dialoga o aktualnih družbenih vprašanjih in razvijanje aktivnega državljanstva pri mladih, temveč tudi priložnost za nova poznanstva in prijateljstva, omogočajo spoznavanje drugačnih kulturnih vzorcev in navad, spodbujajo učenje tujih jezikov in s tem širijo lastna miselna in duhovna obzorja.

Vrhunec prireditve je bila podelitev bronastih kipcev, najvišjega priznanja, ki ga podeljuje Gimnazija Franca Miklošiča po potrditvi Sveta šole dijakom in zaposlenim za življenjske dosežke. Kipce, ki so delo akademske kiparke in slikarke Irene Brunec Tebi, je nagrajenkam podelil ravnatelj Zvonko Kustec.

Liana Miholič, profesorica nemščine in angleščine na GFML, je leta 1997 na pobudo Zavoda za odprto družbo skupaj s sodelavko Martino Domajnko vzpostavila delovanje šolskega debatnega kluba. Vse od takrat vztrajno usmerja delo mladih debaterjev, ki pod njenim mentorstvom sodelujejo na debatnih turnirjih, okroglih mizah, konferencah, v radijskih in televizijskih oddajah ter v projektih in na izmenjavah.  Kot sodnica debaterje spremlja na  sobotne državne debatne turnirje, vsako leto pa se uspešno kvalificira tudi za sodnico na svetovnem debatnem prvenstvu. Že 15 let soorganizira Mednarodni debatni turnir v Ljutomeru.

Martina Domajnko je do leta 2016 delala kot profesorica in svetovalna delavka na GFML. Leta 1997 je skupaj s kolegico Liano Miholič sprejela izziv, da na šoli vzpostavita delovanje debatnega kluba. 19 let je bila mentorica slovenskim debaterjem, ti pa so pod njenim vodstvom poleg debatnih turnirjev sodelovali tudi na okroglih mizah, izmenjavah, konferencah ter v radijskih in televizijskih oddajah. Pogosto je sodelovala kot sodnica na sobotnih državnih debatnih turnirjih. Že 15 let  soorganizira Mednarodni debatni turnir v Ljutomeru.

Bojana Skrt je predsednica Zavoda za kulturo dialoga Za in proti, pod okriljem katerega delujejo vsi debatni klubi v Sloveniji. Že od začetkov debate na Gimnaziji Franca Miklošiča požrtvovalno nudi pomoč pri delu šolskega debatnega kluba. Klub se je vidno razvijal in napredoval tudi zaradi njene strokovne podpore. Aktivno sodeluje pri mreženju in vzpostavljanju stikov z debatnimi klubi v tujini. Predvsem pa je zaslužna za zagon in vsakoletno krovno organizacijo Mednarodnega debatnega turnirja v Ljutomeru.