V etru
Prva jutranja kronika RA Slovenija
Domov

Občina Grad regijska zmagovalka izbora Zlati kamen

7 marca 2019 Aktualno Ostalo


Podjetje Planet GV je pripravilo danes v Ljubljani konferenco Zlati kamen, na kateri so tradicionalno podelili nagrado Zlati kamen za razvojno najbolj prodorno občino. Letos je nagrado prejela mestna občina Novo mesto. Med 12 občinami finalistkami je bila tudi občina Grad, ki pa je postala regijska zmagovalka za vzhodno Slovenijo.

Kot so zapisali v utemeljitvi, občina Grad izstopa po svoji iznajdljivosti, kako z majhnimi sredstvi narediti veliko. “Aktivnosti pokrivajo prav vsa področja od skrbi za ogrožene skupine do spodbujanja rabe trajnostne energije. Občina se zelo spretno vključuje v večje projekte, tudi čezmejne. Grad je središče krajinskega parka Goričko in prav prek javnega zavoda, ki skrbi za upravljanje parka, uspešno pridobiva evropska sredstva. Občina je svoj razvoj močno oprla na osrednji kulturni spomenik. Obnovljeni grad je središče kulturnega življenja na Goričkem in pomemben motor turističnega razvoja. V zadnjem času je kraj postal znan predvsem po doživljajskem parku Vulkanija – park je primer, kako lahko majhen kraj z nekaj spretnosti in poguma k sebi prenese uspešen razvojni prijem iz tujine,” je še zapisano v utemeljitvi.

Nagrada Zlati kamen se podeljuje od leta 2012, v analizo pa so vsako leto vključene vse slovenske občine. Strokovna komisija izbora vsako leto pregleda več kot 60 ključnih dejavnikov razvojne uspešnosti, ki merijo napredek slovenskih občin na osmih področjih: demografiji, učinkovitosti, gospodarstvu, trgu dela, izobraževanju, življenjskem standardu, socialni koheziji s politično kulturo in okoljem. Letos so najprej pregledali glavne razvojne dokumente slovenskih občin, sledil je izračun indeksa razvojne uspešnosti, poseben poudarek pa so letos dali kulturi, ki je tokrat predstavljala rdečo nit izbora.