V etru
Najlepše želje s čestitkami in pozdravi
Domov

Opravljena prva strokovna ocenjevanja sejma AGRA

23 junija 2017 Aktualno Novice


V sklopu 55. mednarodnega kmetijsko- živilskega sejma Agra so strokovne komisije že opravile tri mednarodna ocenjevanja. Njihove rezultate so na Pomurskem sejmu predstavili dopoldne. 

Prvo je bilo 38. mednarodno ocenjevanje mesa, ki je potekalo v dveh delih. Najprej je strokovna komisija ocenjevala sveže meso, nekaj dni pozneje pa še mesne izdelke. 33 podjetij je dalo skupno oceniti 239 izdelkov. Komisija je podelila 10 šampionskih naslovov, 1 veliko zlato medaljo, 67 zlatih medalj, 17 zlatih medalj za tržno ponudbo, 89 srebrnih in 16 srebrnih za tržno ponudbo ter 18 bronastih medalj. Med prejemniki medalj so tudi trije pomurski: Kodila iz Markišavec je prejel 2 zlati in 1 srebrno medaljo, Panvita MIR iz Gornje Radgone 4 zlate medalje, 2 zlati za tržno ponudbo ter eno srebrno in eno srebrno za tržno ponudbo. Proconi iz Murske Sobote pa 1 zlato in 3 srebrne medalje.

Naslednje je bilo 31. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Sodelovalo je 29 podjetij s 162 izdelki. Strokovna ocenjevalna komisija je podelila 9 naslovov Šampion, 51 velikih zlatih medalj, 41 zlatih, 39 srebrnih in 14 bronastih. Edino sodelujoče podjetje iz Pomurja so bile Pomurske mlekarne, ki so prejele 3 naslove šampion, 6 velikih zlatih medalj, 3 zlate in 1 srebrno.

V okviru sejma AGRA pa je strokovna komisija opravila še 21. mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. 23 podjetij je dalo oceniti 97 izdelkov. Komisija je podelila 5 šampionskih naslovov, 30 velikih zlatih medalj, 25 zlatih, 29 srebrnih in 6 bronastih medalj. Članica Majda Bagar Povše posebej izpostavlja 100 odstotni naravni sadni sok iz kutine. Sok je izdelalo Sadjarstvo Ficko iz Rogašovec in zanj prejelo veliko zlato medaljo. Poleg njega sta medalji na ocenjevanju prejeli še Eko – socialna kmetija Korenika iz Šalovec, in sicer 1 zlato in 1 srebrno medaljo ter Radenska, 2 zlati in 1 srebrno medaljo.

Priznanja in medalje najboljšim z ocenjevanj bodo podelili na sejmu AGRA, ki bo v Gornji Radgoni od 26. do 31. avgusta.