Domov

Orfej išče Prleško suito

28 februarja 2021 Aktualno Novice


Komorni zbor Orfej iz Ljutomera deluje že več kot trideset let. S svojim glasbenim poustvarjanjem na najvišji kakovostni ravni in drugimi dejavnostmi bogati in spodbuja kakovostno zborovsko ustvarjanje v regiji in tudi širše. Ob tem skrbi za oživljanje, ohranjanje in promocijo ljudskega izročila Prlekije. Sedaj pa so razpisali natečaj za Prleško suito.

Prlekija, pokrajina med Muro in Dravo, je bila v preteklosti le redko deležna pozornosti slovenskih zborovskih skladateljev. Tako so priredbe prleške ljudske glasbe izjemno redke, pravijo v Komornem zboru Orfej in dodajajo, da priredbe za različne pevske korpuse pomenijo oživljanje in ohranjanje pevske folklorne zapuščine. Zato so razpisali natečaj Prleška suita in vabijo zainteresirane, da raziščejo prleške napeve in jim pošljejo svoje izdelke.

Z natečajem želijo, kot pravijo, pomagati rešiti prleško ljudsko glasbo pred pozabo, hkrati pa obogatiti slovensko zborovsko literaturo in skozi glasbo svetovnemu občinstvu predstaviti in približati Prlekijo.

Prijavljene skladbe morajo biti priredbe prleških ljudskih pesmi oziroma napevov. Vira ne predpisujejo, kot možnost priporočajo monografijo Josipa Dravca: Glasbena folklora Prlekije. Priredbe morajo biti napisane za mešane pevske zasedbe, najmanj štiri in največ osemglasno. Skladbe naj bodo napisane a cappella ali s spremljavo do največ treh (priporočeno ljudskih) inštrumentov. Skladbe ne smejo trajati manj kot dve in več kot štiri minute.

Prispela dela bo ocenila strokovna komisija v sestavi dirigent Andraž Hauptman, muzikolog in pedagog Ivan Vrbančič, skladateljica Tadeja Vulc in pisatelj Vlado Žabot. Ocenjevala bo povezanost besedila in glasbe, sprejemljiv pevski obseg in vodenje glasov, ohranjanje prleškega narečja v besedilu ter umetniški vtis in izvirnost.

Najboljša tri dela bodo nagrajena, posebno nagrado bodo podelili perspektivnemu mlademu skladatelju, mlajšemu od 25 let, ki je na razpisu kandidiral s svojim delom. Ob nagrajenih bo žirija izbrala še skladbe (največ šest), ki jih bo priporočila za izvajanje in natis. Nagrajene in priporočene priredbe bo Komorni zbor Orfej izdal v tiskani zbirki partitur Prleška suita. Nagrajene in priporočene skladbe bodo javno izvedene na koncertih Komornega zbora Orfej v okviru koncertnega cikla Prleška suita v letu 2021 in 2022.

Dela Komorni zbor Orfej iz Ljutomera sprejema do 15. aprila.

VIR: Radio Murski val

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2873084/objavljen-natecaj-za-prlesko-suito