V etru
Nočni glasbeni program
Domov

P&F Jeruzalem opravil ledeno trgatev

10 januarja 2017 Aktualno Novice


V vinski kleti P&F Jeruzalem so po šestih letih spet opravili ledeno trgatev. To so sodelavci podjetja opravili v nedeljo v vinogradu Topol v Rinčetovi grabi. Zadnjo trgatev letnika 2016 so opravili pri minus 12 stopinjah Celzija. Po besedah direktorja in glavnega enologa kleti Mitje Herge pričakujejo iz sorte chardonnay 380 litrov ledenega vina. 

Ledeno vino chardonnay letnika 2016 bodo prvič ponudili konec leta 2018, pod novo blagovno znamko, ki je v tem trenutku še ne želijo razkriti.

In zakaj je od zadnje ledene trgatve minilo kar šest let? Razlog se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih ta zahteva, pojasnjujejo v družbi P&F Jeruzalem. Grozdje mora namreč izpolnjevati zdravstvene in zrelostne pogoje, ki so tudi zakonsko opredeljeni. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da grozdne jagode v celoti zamrznejo, kar v praksi pomeni dolgotrajen mraz s temperaturami, ki gredo tudi pod – 10 stopinj Celzija. Sladkorna stopnja pa mora biti vsaj 128 Oe stopinj. Nižja je temperatura tem bolje, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi samo stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem. In prav zaradi zahtevanih pogojev, ki jih narava ne omogoča vsako leto ter posledično tveganja vinogradnikov, je ledeno vino dragocena redkost, dodajajo.