Domov

Podelili priznanja Civilne zaščite

5 marca 2019 Aktualno Novice


Izpostava Uprave za zaščito in reševanje Murska Sobota je pripravila sinoči v Črenšovcih osrednjo regijsko slovesnost ob dnevu Civilne zaščite. Na prireditvi so podelili tudi nagrade in priznanja Civilne zaščite. Bronaste znake Civilne zaščite so prejeli Melita Černela, Matjaž Durič, Darko Knaus in Andrej Rus. Srebrne znake Milan Gomboc, Marko Šajnovič, Janez Zadravec in Prostovoljno gasilsko društvo Središče za 100 let društva. Zlata znaka Civilne zaščite sta prejela Andrej Trstenjak in Anton Gomboc, plaketo pa Prostovoljno gasilsko društvo Kobilje, ki bo letos praznovalo 130 let delovanja.

Slavnostni govornik generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But je v nagovoru poudaril, da je dan Civilne zaščite dan vseh, ki ob naravnih in drugih nesrečah skrbijo za varnost državljank in državljanov. Izzivi, ki jih po mnenju Buta prinaša vreme z vedno bolj nepredvidljivimi pojavi, so vse hujši in so ena največjih groženj varnosti. »Celoten sistem se mora nenehno prilagajati posledicam podnebnih sprememb,« je izpostavil.


Generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But je izpostavil še, da je več kot 50.000 reševalcev vpetih v operativno delo na področju zaščite in reševanj, če k temu prištejemo še komisije za ocenjevanje škode na vseh nivojih organiziranosti ter Civilno zaščito, se številka povzpne na okoli 80.000. »Če pa temu dodamo še vse ostale člane v gasilskih društvih in reševalnih enotah, pa lahko rečemo, da je več kot 10 odstotkov prebivalcev Slovenije tako ali drugače aktivnih v sistemu zaščite in reševanja. But je spomnil še na lansko leto, ko so je bilo po vsej Sloveniji več kot 22.000 intervencij, v katerih je sodelovalo več kot 142.000 reševalcev.


»Vse ocene delovanja in rezultati potrjujejo, da je organiziranost, kot jo imamo v Sloveniji, na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, in ki temelji na medsebojnem sodelovanju prostovoljnih in poklicnih reševalcev, kamor spadajo tudi policijske in vojaške sile, ena izmed najboljših in najracionalnejših rešitev za ohranjanje varnosti ter zmanjšanja posledic naravnih in drugih nesreč,« je na osrednji regijski slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite (ta je sicer 1. marca) še poudaril generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But.