V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Policija: Hvala, ker ne uporabljate mobilnika med vožnjo

10 aprila 2017 Aktualno Novice


Policijska postaja Gornja Radgona je pripravila preventivni projekt s področja varnosti cestnega prometa z naslovom: Hvala, ker ne uporabljate mobilnika med vožnjo. Projekt bodo po celotnem Pomurju policisti izvajali do 30. aprila, sodeluje pa tudi Center varne vožnje Murska Sobota. 

Namen preventivnega projekta je, kot pojasnjujejo na Policijski upravi Murska Sobota, opozarjanje in osveščanje vseh voznikov na nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Policija kot represivni organ ukrepa zoper voznike, ki ne spoštujejo prepovedi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, pri tem pa, kot opažajo policisti sami, pogosto pozabijo na vestne voznike, ki tovrstnih prekrškov ne delajo in se zavedajo negativnih posledic, ki lahko nastajajo zaradi uporabe telefona med vožnjo. Policisti tako pogosti opazijo voznike, ki svoje vozilo ustavijo izven vozišča ali na drugem primernem mestu in opravijo telefonski klic, ne da bi med tem vozili, je pojasnil komandir Policijske postaje Gornja Radgona Aleksander Kreslin, in dodal, da so se prav prav zato odločili za projekt Hvala, ker ne uporabljate mobilnika med vožnjo.

Ciljna skupina preventivne akcije so vozniki, ki uporabljajo mobilne telefone v skladu z zakonodajo in telefonirajo tako, da pred tem svoje vozilo ustavijo na varnem mestu izven vozišča. V praksi bo od danes do 30. aprila projekt potekal tako, da bo policist, ki bo opazil voznika,  ki je svoje vozilo pravilno zaustavil na za to primernem mestu ob vozišču in uporablja mobilni telefon, službeno vozilo parkiral v bližini takega voznika in počakal,  da voznik konča telefonski pogovor.  Nato bo pristopil do voznika, ga pohvalil za njegovo ravnanje, ga seznanil z izvajanjem preventivnega projekta ter glavnimi cilji projekta in mu izročil letak s preventivno vsebino na temo  uporabe mobilnega telefona med vožnjo, ki vsebuje tudi nagradni kupon za  sodelovanje v  žrebanju praktičnih nagrad.

10 izžrebanih voznikov bo prejelo kupone za trening varne vožnje v Centru varne vožnje v Murski Soboti ter promocijski material policije.